Svečlja: Cilj napada u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova, pripremali su se u Srbiji

„Na obuci su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović“, rekao je kosovski ministar

23278 pregleda 51 reakcija 48 komentar(a)
Pripadnici kosovske policije, Foto: Reuters
Pripadnici kosovske policije, Foto: Reuters

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je na konferenciji za novinare da je cilj napada u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova. Prema njegovim riječima, u akciji je učestvovalo 90 napadača.

Kada su u pitanju optužbe da je najmanje jedan Srbin ubijen pošto se predao, Svečlja je rekao da te snimke nemaju, prenosi N1.

Prema Svečljinim riječima, pripreme za napad su obavljene u centralnoj Srbiji, što se, kako je rekao, vidi sa dronova zaplijenjenih od grupe.

Svečlja je rekao da će se na snimcima vidjeti ne samo napad u Banjskoj, već i pripreme grupe u trening centrima u Srbiji na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

„Na obuci su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović“, rekao je Svečlja.

On je dodao je Vučić pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju napada.

Direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se grupa koja je 24. septembra napala kosovsku policiju u Banjskoj duže vrijeme pripremala u Srbiji i da je vježbala u prostoru hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, a da je vježbala i na poligonu Pasuljanske livade.

Dodao da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

„Vojne vježbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana prije napada na Banjsku“, rekao je Hodža.

Na pitanje novinara da li pored svih snimaka koje je Kosovska policija ovih dana prikazala, postoji i snimak na kojem se vidi kako su stradali napadači, pošto je Vučić rekao da je najmanje jedan Srbin ubijen nakon što se predao, kosovski ministar je odgovorio da taj snimak nemaju.

„Nemamo snimke svega, borba je trajala satima i satima. Kada imate okršaj dvije grupe, bilo je više od napadača u toj akciji. Ne možete da imate sve slike“, odgovorio je kosovski ministar.

On je precizirao da je Radoičića u konaku manastira Banjska snimio kosovski dron, dok je snimak koji je danas prikazan nastao na teritoriji Srbije i on je preuzet sa jednog od tri drona koji su zaplijenjeni od naoružane grupe.

Kada je u pitanju učešće međunarodne zajednice u istrazi, Svečlja je istakao da su predstavnici međunarodnih misija na Kosovu sve vrijeme bili uključeni u akciju policije i u istragu.“

"I ove dokaze koje smo pokazali, podijelili smo s našim partnerima“, rekao je Svečlja.

Bonus video: