U BiH najavljena istraga navoda da je Radoičić nabavljao oružje u Tuzli

"Već ujutro zatražićemo od organa Republike Srbije da nam dostave raspoložive informacije", navela je Federalna uprava policije

8080 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Federalna uprava policije u Bosni i Hercegovini saopštila je 3. oktobra da će provjeriti navode da je jedan od lidera kosovskih Srba Milan Radoičić iz Tuzle nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći koje je završilo na teritoriji Kosova.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da se Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača, između ostalog tereti da je od januara 2023. do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva iz Tuzle.

"Već ujutro zatražit ćemo od organa Republike Srbije da nam dostave raspoložive informacije", navela je Federalna uprava policije.

Ministar unutrašnjih poslova entiteta Federacija BiH Ramo Isak izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nema nikakve informacije u vezi bilo kakvog oružja na području Tuzle koje se dovodi u vezu s Radoičićem.

"Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić obavijestio me kako će Federalna uprava policije provjeriti da li su tačni navodi o tome da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli. S obzirom na to da još uvijek ne znamo da li su uopšte tačne tvrdnje o navodnoj kupovini oružja na teritoriji BiH, u ovom momentu ne mogu davati preciznije komentare", rekao je Isak.

Radoičić je na saslušanju u tužilaštvu u Beogradu negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo je navelo da je Radoičić saslušan zbog sumnje da je s više osoba, kojima se zasad ne zna identitet, izvršio krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra iz Tuzle nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći, koje mu je isporučivano na teritoriji Beograda. U saopštenju se navodi da je to oružje potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na Kosovu, gdje ga je skrivao u napuštenim objektima i šumama.

U napadu na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra su ubijeni jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 3. oktobra da preliminarne informacije kosovskih vlasti pokazuju da većina osoba umiješanih u napad na policiju Kosova u Banjskoj pripada organizacijama "Civilna zaštita" i "Sjeverna brigada".

Vlada Kosova je u junu ove dvije organizacije proglasila terorističkim uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na sjeveru Kosova, kao i da "predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti Kosova".

Bonus video: