Radoičić pušten iz pritvora

"Od Radoičića je privremeno oduzet pasoš Republike Srbije, a upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze", piše u saopštenju

14312 pregleda 150 reakcija 46 komentar(a)
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog Milana Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usljed opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu, prenosi N1.

Istovremeno, prema Radoičiću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija, te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Takođe, od Radoičića je privremeno je oduzet pasoš Republike Srbije, a upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze, piše u saopštenju.

Njemu se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 4 i 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim djelom Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično djelo iz člana 349 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika i krivičnim djelom Teško djelo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2 u vezi sa članom 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

Radoičić je saslušan u utorak u Višem javnom tužilaštvu. On je negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Кosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji AP КIM.

Milan Radoičić se ranije odazvao pozivu državnih organa Republike Srbije. Tada je saopšteno da će u formi izvještaja biti obaviješteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Radoičić je preuzeo na sebe cjelokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na sjeveru Kosova.

„Obavještavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima dana 24. septembra došao na sjever Kosova i Metohije u predjelu Banjske“, naveo je Radoičić u izjavi.

Kako je dodao, razlog njegovog vraćanja na KiM bio je da „ohrabri narod u otporu režimu Aljbina Kurtija“.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namjerama obavijestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

U nedjelju, 24. septembra, u selu Banjska ubijen je kosovski policajac, poslije čega je uslijedila akcija specijalnih jedinica Kosovske policije usmjerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, porijeklom sa sjevera Kosova.

Doskorašnji potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe odgovornost za dešavanja u selu Banjska, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

Bonus video: