Osmani ne želi sastanak sa Vučićem dok mu se ne uvedu sankcije

Osmani je o ovim dešavanjima govorila uoči početka sastanka u španskoj Granadi, koji se održava u okviru samita Evropske političke zajednice

4912 pregleda 17 komentar(a)
Osmani, Foto: Boris Pejović
Osmani, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ocijenila da nema razloga da se sastaje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dok mu se ne uvedu sankcije zbog dešavanja na sjeveru Kosova.

Policiju Kosova je 24. septembra u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac a kasnije su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Zvanična Priština je za ovaj napad optužila Beograd i predsjednika Vučića, što je Srbija negirala.

Osmani je o ovim dešavanjima govorila u četvrtak uoči početka sastanka u španskoj Granadi, koji se održava u okviru samita Evropske političke zajednice.

Na ovom samitu učestvuju lideri zemalja Evropske unije ali i drugih evropskih zemalja.

Prethodno su neki od njih izrazili očekivanje da bi Osmani i Vučić mogli da se sastanu na marginama ovog samita.

"Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o nečemu više", poručila je kosovska predsjednica.

Ona je izrazila nadu i da će se Španija – koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu – pridružiti sankcijama Srbiji.

Dan ranije nekoliko evroposlanika je na vanrednom sastanku zatražilo uvođenje sankcija Srbiji zbog napada u Banjskoj.

U međuvremenu je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) rekao da američke vlasti pokušavaju da dobiju više informacija prije nego odluče da li će Srbiji biti uvedene sankcije.

"Bićemo aktivno uključeni u ovaj proces kako bismo osigurali da odgovorni (za napad) budu pozvani na odgovornost", rekao je Hovenier.

Milan Radoičić, bivši potpredsjednik najveće stranke kosovskih Srba - Srpske liste - preuzeo je 29. septembra odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj.

Potom je priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je donio odluku da pusti Radoičića iz pritvora, uz mjeru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Bonus video: