Pojačanje za KFOR, još 200 britanskih vojnika na Kosovu: "Raspoređivanje nakon nasilnog napada na policiju..."

NATO je precizirao da su u pitanju vojnici Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa i da se pridružuju britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu

3988 pregleda 4 komentar(a)
Pripadnici KFOR na Kosovu, Foto: Reuters
Pripadnici KFOR na Kosovu, Foto: Reuters

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je danas na Kosovo da pojača mirovnu misiju KFOR, saopštio je NATO.

"Ovo raspoređivanje je razborit korak da se osigura da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat Ujedinjenih nacija za održavanje sigurnog i bezbjednog okruženja i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu", objavila je Sjevernoatlantska alijansa.

NATO je precizirao da su u pitanju vojnici Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa i da se pridružuju britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu.

Oni su podsjetili i da je Vlada Rumunije u utorak saopštila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže KFOR.

"Do raspoređivanja dolazi nakon nasilnog napada na Kosovsku policiju 24. septembra i povećanja tenzija u regionu", naveli su iz NATO-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da je raspoređivanje dodatnih snaga zasnovano na zahtjevu vrhovnog komandanta Savezničkih snaga NATO za Evropu i odobreno od saveznika.

Podsjeća se da NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Njemačka će poslati još vojnika na Kosovo

Njemačka će poslati još vojnika na Kosovo kao dio mirovnih snaga KFOR-a predvođenih NATO-om, kazao je portparol Ministarstva odbrane Mitko Miler.

"Mogu da potvrdim da je savezna vlada odlučila da proširi svoj vojni angažman u KFOR-u od aprila naredne godine, bez obzira na nedavne događaje na Kosovu", rekao je Miler na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, novi kontingent vojnika zamijenit će snage austrijskog KFOR-a i biće obučeni za borbu protiv nereda.

Miler je govorio o 155 dodatnih vojnika, navodeći da se na Kosovu trenutno nalazi 71 njemački vojnik.

Njemački mandat za misiju KFOR ima najviše 400 vojnika.

Do posljednjeg rasta tenzija na Kosovu došlo je nakon napada grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac i najmanje tri napadača.

Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Bonus video: