Prvostepena presuda: Markoviću 13 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Zvornika

Na području Zvornika, počinjen je jedan od najvećih zločina tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, a i dalje se traga za oko 400 osoba

7858 pregleda 51 reakcija 0 komentar(a)
Zgrada Suda Bosne i Hercegovine, Foto: sudbih.gov.ba
Zgrada Suda Bosne i Hercegovine, Foto: sudbih.gov.ba

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u ponedjeljak, 9. oktobra, Miroslava Markovića na 13 godina zatvora, zbog ratnog zločina, u ljeto 1992, na području Zvornika, na istoku zemlje, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Marković je prvostepenom presudom, na koju postoji mogućnost žalbe, osuđen za zločin protiv čovječnosti, a proglašen je krivim za sudjelovanje u ubistvima bošnjačkih civila u zvorničkom selu Lokanj.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Marković kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, sudjelovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine.

Sud BiH je donio rješenje kojim je Markoviću u odsustvu određen pritvor. Marković, koji je nastanjen u Austriji, nije se pojavio na izricanju prvostepene presude, piše BIRN.

Zbog zločina u selu Lokanj ranije su osuđeni Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović na ukupno 53 godine zatvora, dok su Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović oslobođeni optužbe.

Na području Zvornika, počinjen je jedan od najvećih zločina tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, a i dalje se traga za oko 400 osoba.

Za ratne zločine na području ove opštine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin.

Bonus video: