Nova.rs: Vlada Srbije i novinar TV Pink vode Porfirijev Instagram

Snimak na kojem se čuje Ljuban Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža

13237 pregleda 22 komentar(a)
Porfirije, Foto: Screenshot/Youtube
Porfirije, Foto: Screenshot/Youtube

Ljuban Kovačević, novinar Pink televizije i osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, rekao je da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila srpskog patrijarha. To znači da se postovi ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije, konkretno savjetnice ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, Dijane Stanisavljević, piše Nova.rs.

Snimak na kojem se čuje Ljuban Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabilježeno šta je Kovačević rekao. Snimak je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog "blagoslova" izvršio verifikaciju Instagram naloga.

Poručio je da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži Iks (ranije Tviter) dobija direktnu dozvolu upravo od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije i da se tačno zna trenutak kada je došlo do verifikacije profila.

"Vaša svetosti, primio sam vaše pismo kao i pismo gospođe Tamare Gajić Jovanović. Ona me je u svojoj kratkoj poruci, ne naročito prijatnog tona izvijestila o tome kako ste vi neprijatno iznenađeni zbog činjenice da sam sarađivao sa gospođom Danicom Stanisavljević, a u vezi sa verifikicijom vašeg instragram profila. Tu informaciju sam primio naročito teško i posebno me je pogodila teza da sam nešto radio bez vašeg blagoslova, jer sam je protumačio kao svojevrsnu kritiku za posao koji sam uradio u najboljoj vjeri, a u interesu zaštite ugleda i integriteta SPC i institucije patrijarha srpskog", naveo je Kovačević u svojoj poruci.

Nakon uvodnih riječi, bio je dosta konkretniji. Poručio je da je Danica Stanisavljević, koja je inače savjetnica Vučevića, ispred Vlade zadužena za kontrolu objavljivanja postova na Instagramu patrijarha Porfirija.

"Naime, gospođa Danica Stanisavljević je lice koje je delegirano od strane Vlade Srbije, zaduženo za rad i koordinaciju profilu od društveno-političkog značaja u našoj zemlji. Od gospođe Stanisavljević primam na izvršenje naloge koji su usklađeni s nacionalnim i bezbjednosnim interesima Srbije. Izričita saglasnost za verifikaciju, tj. odobrenje Vlade Srbije koje dobijam od gospođe Danice, neophodan je uslov bez koga nema verifikacije ni na jednoj društvenom mreži. Posebno bih istakao trenutak u kojem je izvršena verifikacija vašeg instagram profila", objasnio je Kovačević.

Govoreći o konkretnom trenutku kada je izvršena verifikacija profila, Kovačević je podvukao da je to bilo u trenutku kada je, kako navodi, "pogrešno protumačena izjava upućena Brankici Janković" od strane patrijarha.

"Bilo je to vrijeme kada je zbog vaše pogrešno protumačene izjave, upućene gospođi Brankici Jovanović, vođena prljava medijska kampanja protiv SPC i vas lično. Nadležni državni organi su procijenili da Instagram profil patrijarha srpskog treba hitno verifikovati s obzirom da se dešavaju česta obraćanja i visok broj pratilaca profila, a sve to u cilju vjerodostojnog i istinitog medijskog izvještavanja. Napomenuću da su tom prilikom ugašena i četiri profila sa društvene mreže Tviter, sada društvena mreža X. I to: Amfetaminolohije, ‘Profitije jedan’, ‘Profitje nula jedan’ i ‘Uprofitije’. Kako sam poruku gospođe Tamare Gajić Jovanović, da sam nešto radio bez Vašeg blagoslova, primio gotovo kao optužbu da sam radio nešto iza vaših leđa i zbog njega se duboku potresan kao vjernik SPC“, poručio je Ljuban Kovačević.

Ko je žena iz Vlade Srbije zadužena za verifikaciju naloga patrijarha

Kada je riječ o Danici Stanisavljević, u javnosti je dostupno malo podataka vezanih za njen rad i dosadašnju karijeru. Osim nekoliko medijskih izvještaja u kojima je posjećivala manastire u pratnji ministra Vučevića kao njegova savetnica, Stanisavljević nije bila previše medijski eksponirana.

Jedan od takvih događaja bio je u julu ove godine kada su Srpska pravoslavna crkva i Eparhija osečkopoljska i baranjska dodelile Vučeviću odlikovanje.

Iz Vlade i SPC ne odgovaraju na pitanja Nove

Portal Nova.rs kontaktirao je Vladu Srbije kako bismo dobili odgovore da li je tačno da Stanisavljević odobrava objave na Instagramu, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Isto su pitali i SPC, ali odgovor je takođe izostao.

Bonus video: