Organizacije Zapadnog Balkana traže da se radnička i socijalna prava uključe u Berlinski proces

"Vjerujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava, ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu", navedeno je u pismu

2502 pregleda 0 komentar(a)
20 organizacije sa Zapadnog Balkana zahtijevaju da radnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa, Foto: Udruženje zaštite na radu
20 organizacije sa Zapadnog Balkana zahtijevaju da radnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa, Foto: Udruženje zaštite na radu

Dvadeset organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana objavilo je danas zajedničko pismo u kojem traže da radnička i socijalna prava budu uključena u Berlinski proces i diskusije o zajedničkom tržištu, saopštio je Centar za politike emancipacije.

U pismu, organizacije pozivaju lokalne vlade, regionalna tijela i EU da daju prioritet radničkim i socijalnim pravima u okviru dalje ekonomske integracije, posebno Zajedničkog regionalnog tržišta ZB.

"Vjerujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava, ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu", navedeno je u pismu.

Dodaje se da uključenje tih prava u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, na osnovama međunarodnih standarda dostojanstvenog rada, može osigurati poštene i pravedne uslove rada za sve pojedince, bez obzira na njihov radni status.

To bi, kako je istaknuto, između ostalog, značilo pravo na bezbjedno i zdravo radno okruženje, platu za život, jednake mogućnosti i slobodu organizovanja i kolektivnog pregovaranja.

Obezbjeđivanje tih prava, kako su ocijenili, neće samo koristiti radnicima, već će doprinijeti i ekonomskom rastu, socijalnoj koheziji i opštem blagostanju građana regiona.

Organizacije su pozvale i na osnivanje radne grupe, posvećene integraciji radnih i socijalnih prava u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, lokalne vlade da sarađuju sa relevantnim akterima, uključujući i sindikate, organizacije civilnog društva i stručnjake za radna prava i socijalnu politiku, kako bi razvili sveobuhvatne mjere i strategije.

Samit Berlinskog procesa biće održan 16. oktobra u Tirani, u Albaniji, a okupiće lidere Zapadnog Balkana, EU i drugih regionalnih partnera koji će razgovarati o napretku u regionalnoj saradnji i ekonomskoj integraciji.

Očekuje se, kako je navedeno, da će razgovori biti fokusirani na nekoliko pitanja koja uključuju i implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta zemalja ZB.

Dvadeset organizacija civilnog društva, koje su potpisale pismo, ranije je u septembru ove godine usvojilo zajednički Manifest o dostojanstvenom radu.

Pismo su potpisali Centar za politike emancipacije, Srbija; Institut za socijalnu politiku "Musine Kokalari", Kosovo; Institut za kritiku i društvenu emancipaciju, Albanija; Centar za ženska prava, Crna Gora; Front slobode, Bosna i Hercegovina (BiH); Otvorena porta, Sjeverna Makedonija; Centar za dostojanstven rad, Srbija; Kosovska inicijativa za stabilnost; Centar rodna alijansa za razvoj, Albanija; Udruženje zaštite na radu, Crna Gora.

Na toj listi su i Crvena – Udruženje za kulturu i umjetnost, BiH; Roza – Udruženje za radna prava žena, Srbija; Centar za politike i zagovaranje, Kosovo; Investicija u društveni razvoj, Albanija; Savez za djecu i mlade – Kuća, Crna Gora; Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj, BiH; A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Srbija; Lens, Kosovo i oganizacije Centar za radna prava i Zajedno za život, iz Albanije.

Bonus video: