Šolc, Makron i Meloni: Beograd da isporuči de fakto priznanje Kosova, a Priština da formira ZSO

Šolc, predsjednik Francuske Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni navode da bi "faza implementacije trebalo da napreduje tako da obje strane ispunjavaju svoje obaveze paralelno, korak po korak, u skladu sa principom da obje strane treba nešto da urade da bi nešto dobile"

38291 pregleda 165 reakcija 68 komentar(a)
Šolc, Foto: REUTERS
Šolc, Foto: REUTERS

Lideri Njemačke, Francuske i Italije danas su pozvali Beograd da isporuči faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a Prištinu da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), navodeći da strane u suprotnom "rizikuju da izgube važne prilike".

U zajedničkom saopštenju, objavljenom na sajtu njemačkog kancelara Olafa Šolca, troje lidera poziva vlasti Srbije i Kosova da to učine radi "brzog napretka" u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, postignutog 27. februara u Briselu.

"U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kako je propisano u (novom, evropskom) nacrtu Statuta, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući one koje su povezane sa usvajanjem, ne bi trebalo da stoje na putu napretka u ovom pitanju", naveli su lideri tri najmoćnije evropske zemlje.

Šolc, predsjednik Francuske Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni navode da bi "faza implementacije trebalo da napreduje tako da obje strane ispunjavaju svoje obaveze paralelno, korak po korak, u skladu sa principom da obje strane treba nešto da urade da bi nešto dobile".

"Fokus bi sada trebalo da bude na punoj primjeni Sporazuma (o putu ka normalizaciji), bez preduslova ili odlaganja. Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu uz posredstvo EU. U slučaju nedostatka napretka u normalizaciji odnosa, obje strane rizikuju da izgube važne prilike", naveli su Šolc, Makron i Meloni.

Oni su pozdravili angažovanje dvije strane u jučerašnjim razgovorima u Briselu, navodeći da su "uzeli u obzir komentare lidera Kosova i Srbije na evropski predlog statuta za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu izraženu spremnost da ga primijene".

"Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rješavanje osjetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara koje su strane definisale", navodi troje lidera.

Šolc, Makron i Meloni su juče, zajedno šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, odvojeno razgovarali u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borelj je poslije razgovora izjavio da dogovor lidera Srbije i Kosova nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi.

Bonus video: