Vučić: Srbija za primjenu sporazuma, ali ne može priznati Kosovo

Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u Briselu su održali odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima, ali nijesu sjeli zajedno za sto

8436 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srbija je spremna za primijenu svih sporazuma postignutih u dijalogu sa zvaničnom Prištinom, ali ne može da prizna nezavisnost Kosova, kazao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je, nakon sastanaka u Briselu s evropskim liderima, rekao da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primijene svi sporazumu koji su potpisani, od osnovnog iz 2013. do kasnijih u Briselu i Ohridu.

"Uz jednu stvar koju smo uvijek isticali i koja je poznata od početka - to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), niti nezvisnost Kosova", rekao je Vučić, prenosi N1.

On je kazao da je papir koji je "velika petorka" donijela 21. oktobra u Beograd i Prištinu dobra osnova za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primjenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.

Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u Briselu su održali odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima, ali nijesu sjeli zajedno za sto.

Oni su razgovarali sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Njemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni.

Borelj je, poslije sastanaka, izjavio da je dijalog jedini način za dolazak do rješenja i da od njega zavisi evropski put dvije strane.

Bonus video: