Ministarstvo: Hrvatska glasala protiv rezolucije UN o Gazi jer se ne spominje napad Hamasa

U saopštenju su kao "netačna" odbačena medijska tumačenja da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije u Generalnoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih pauza, protiv pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva

6611 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska je u petak uveče glasala protiv rezolucije Generalne skupštine UN kojom se traži humanitarno primirje u Gazi jer se u njoj ne spominje da je Hamas izvršio teroristički napad i pokolj civila u Izraelu, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

"U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobra, kao što se ni ne zahtijeva bezuslovno puštanje talaca", navelo je Ministarstvo.

U saopštenju su kao "netačna" odbačena medijska tumačenja da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije u Generalnoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih pauza, protiv pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja je u Generalnoj skupštini UN u petak glasala protiv rezolucije koju su osudili Izrael i SAD kritikujući nepominjane Hamasa. Ta neobavezuća rezolucija dobila je 120 glasova "Za", 14 "Protiv" i 45 uzdržanih među 193 članice UN.

Hrvatsko ministarstvo je ocijenilo da to što se ne spominje Hamas i teroristički napad "ide protiv zaključaka Evropskog savjeta u kojim je Hamas jasno imenovan". Takođe se dodaje da je većina članica EU glasala protiv ili je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji.

"Stav Republike Hrvatske je otpočetka jasan i principijelan: Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoodbranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je podsjetilo da je Vlada Hrvatske prošle sedmice uputila hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

U saopštenju se navodi da je Hrvatska ove nedjelje podržala predlog Evropske unije na sastanku na vrhu Evropskog savjeta koja je predložila "humanitarne pauze" da bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo da dobije potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije podršku.

"U slučaju predmetne rezolucije (UN), Hrvatska nije mogla da podrži nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradanjem Jevreja poslije Drugog svjetskog rata", ukazalo je Ministarstvo.

U saopštenju se zaključuje da Hrvatska ostaje "čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenim na sprečavanju dalje regionalne eskalacije trenutne krize" u Gazi.

Bonus video: