Fon der Lajen: Kosovo da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, Srbija da de fakto prizna Kosovo

Nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, evropska zvaničnica je rekla da je nacrt statuta koji su nedavno predložile evropske diplomate u središtu pregovora za ukidanje kaznenih mjera koje je Evropska unija (EU) ranije ove godine uvela Kosovu, nakon porasta tenzija

13852 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je evropski stav da Kosovo treba uspostaviti Zajednicu opština sa srpskom većinom, a Srbija treba de fakto priznati Kosovo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, evropska zvaničnica je rekla da je nacrt statuta koji su nedavno predložile evropske diplomate u središtu pregovora za ukidanje kaznenih mjera koje je Evropska unija (EU) ranije ove godine uvela Kosovu, nakon porasta tenzija.

"O čemu sam razgovarala s predsjednicom i o čemu ću razgovarati s premijerom je ono što možemo učiniti da uklonimo [kaznene] mjere. Ovdje je pitanje nacrta statuta u središtu rasprava i praktično je to važan korak naprijed u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. To je ključno i sigurno će otvoriti vrata za pristup planu širenja [EU]. Radimo u tom smjeru. Ovdje trebamo da obje strane odrade svoj dio posla", rekla je Fon der Lajen.

Upitana hoće li EU postaviti uslove ili sankcije Srbiji, budući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne može u potpunosti provesti dogovoreno u pravcu normalizacije odnosa, Fon der Lajen je rekla da će tokom posjete Beogradu u utorak, 31. oktobra, razgovarati o koracima prema de fakto priznanju Kosova od strane Beograda.

Predsjednica EK je ranije 30. oktobra posjetila Skoplje gdje je započela turneju po Zapadnom Balkanu. U sklopu turneje planirano je da regionalnim liderima detaljnije predstavi plan EU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

Ona će 31. oktobra boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, sastaće sa predsjednikom Vlade koji u tom trenutku bude na funkciji.

Bonus video: