Fon der Lajen: Srbija mora da počne da sprovodi sporazume iz dijaloga, Priština da osnuje ZSO

"Sporazum predviđa različite korake koji uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a sa druge strane ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom što treba da realizuje Kosovo"

8879 pregleda 8 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Beogradu da Srbija mora da počne da sprovodi sporazume postignute u dijalogu s Kosovom, a Priština da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), istakvši da je to neophodan preduslov za evropski put.

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da je nasilni napad 24. septembra na sjeveru Kosova potpuno neprihvatljiv i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi i da snose odgovornost.

Predsjednica Evropske komisije nije ponovila da Srbija mora da prihvati de fakto priznanje Kosova, što je juče izjavila u Prištini, ali je odgovarajući na pitanje novinara rekla da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

"Sporazum predviđa različite korake koji uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a sa druge strane ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i neophodan je preduslov za evropski put", izjavila je Fon der Lajen.

Ona je istakla da Srbija ne treba da gubi vrijeme i da je pravo mjesto za razgovor dijalog uz posredovanje EU.

Fon der Lajen je ponovila da se proces proširenja, koje je na vrhu agende EU, zasniva na zaslugama i da i EU i zemlje kandidati treba da se pripreme za proširenje da bi se iskoristio zamah koji postoji.

Istakavši da je rat u Ukrajini doveo do dubokih geopolitičkih promjena i turbulencija, Fon der Lajen je rekla da se mora ojačati jedinstvo i bezbjednost Evrope, a da je proširenje način da se to postigne.

"Želimo da se Srbija pridruži EU. Ova ponuda je zasnovana na povjerenju, reciprocitetu i partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Zaista se nadam i ubijeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak", rekla je Fon der Lajen, ocijenivši da je Srbija "jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zaahvaljujući dobrom napretku postignutom u prošlosti".

Sada, dodala je, Srbija treba da nastavi s daljim koracima kako bi se približila EU, uključujući spoljnu politiku jer "EU želi da računa na Srbiju kao pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti". Takođe treba da nastavi da radi na jačanju nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Ona je istakla da je proces proširenja dvostran, da EU i zemlje kandidati za članstvo moraju da urade domaći da bi se iskoristio ovaj trenutak.

Govoreći o Planu rasta EU za Zapadni Balkan, Fon der Lajen je rekla da je to "paket reformi i investicija" koji predviđa otvaranje jedinstvenog tržišta EU kompanijama sa Zapadnog Balkana i otvaranje zemalja i privreda regiona svojim susjedima kako bi se uspostavilo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana.

"Ako otvorimo jedinstveno tržište EU i imamo zajedničko tržište Zapadnog Balkana trebaju nam jednaka pravila i tu su nam potrebne reforme. Ako sprovedete reforme mi ćemo doći sa investicijama", rekla je Fon der Lajen.

Plan rasta, dodala je, uključuje paket od šesti milijardi eura za privrede Zapadnog Balkana i pomoći će razvoju privrede, rastu zaposlenosti i putu ka EU.

"Ovo je prava ponuda u pravom trenutku", kazala je predsjednica Evropske komisija.

Bonus video: