BIRN: Prve komšije na Dedinju – Radoičić, Veselinović i Petrović

Na svega par stotina metara od objekata u kojima stanove imaju Nikola Petrović i “Rad 028”, iza opisanih visokih zidina i visokih kapija pod video nadzorom, smjestile su se četiri vile. Jedna od njih, kako je BIRN pisao još 2018. godine, pripada firmi Inkop, koja nakon što je iz nje 2. oktobra ove godine bez naknade istupio Milan Radoičić, sada pripada njegovom bliskom prijatelju i poslovnom partneru Zvonku Veselinoviću i njegovom bratu Žarku

29226 pregleda 19 komentar(a)
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube

Na zemljištu omeđenom ulicama Generala Pavla Jurišića Šturma, Rajka Mitića, Goleške i Generala Save Grujića na beogradskom Dedinju, smješten je veći broj vila i drugih luksuznih objekata pozamašnih površina, sa svim onim što uz njih najčešće ide – bazeni, zeleni vrtovi, visoke ograde koje ih skrivaju od pogleda prolaznika, nadzorne kamere, obezbjeđenje… Neke od njih pripadaju ličnostima dobro poznatim široj javnosti ili firmama povezanim sa njima, piše BIRN.

Jedna od nepokretnosti u ulici Rajka Mitića u vlasništvu je firme “Rad 028” iz Zvečana, na sjeveru Kosova. Baš u istoj ulici, na istom broju na kom je i pomenuta nepokretnost, nalazi se i prebivalište Milana Radoičića, neformalnog šefa sjevera Kosova, koji je na sebe preuzeo odgovornost za oružani sukob u selu Banjska 24. septembra ove godine, prenosi N1.

Naime, u Ugovoru o prenosu udjela koji je BIRN pribavio iz Agencije za privredne registre (APR), potpisanom 2. oktobra ove godine, osam dana nakon događaja u Banjskoj, iz kog se vidi da je Milan Radoičić poklonio svojih 40 odsto udjela u firmi Inkop Zvonku i Žarku Veselinoviću, ispod Radoičićevog potpisa, pored drugih ličnih podataka, navedena je i adresa njegovog prebivališta.

Veselinović
Veselinovićfoto: Screenchot/Youtube

Na toj adresi nalazi se zgrada površine od 1.161 kvadratnog metra, koja ima tri stana i devet garaža. Vlasnik jednog od stanova, po strukturi petosobnog, površine 245 kvadrata, jeste već pomenuta firma „Rad 028“ sa sjedištem u Zvečanu. U istoj zgradi na Dedinju, firma „Rad 028“ iz Zvečana posjeduje i tri garaže od po 16 kvadrata.

Firma „Rad 028“ tokom posljednjih godina često je bila u fokusu nevladinih medija koji su spekulisali da je Radule Stević, koji je u APR-u upisan kao njen osnivač, samo fiktivni vlasnik, a da iza preduzeća zapravo stoje Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

I firma „Rad 028“, kao i Radule Stević, zatim Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko nalaze se na listi sankcija američkog Ministarstva finansija od 8. decembra 2021. godine.

U izgradnju objekta u kom se nalazi petosoban stan od 245 kvadrata i tri garaže u vlasništvu preduzeća „Rad 028“ iz Zvečana na dedinjskoj adresi na kojoj je prijavljeno prebivalište Milana Radoičića, investirala je firma Adoc Real Estate iz Beograda, koja je sazidala još dva objekta na dvije susjedne parcele.

U jednom od njih, koji je po strukturi identičan zgradi u kojoj je prijavljen Radoičić, vlasnik jednog od ukupno tri stana je Nikola Petrović, kum srpskog predsjednika, nekadašnji direktor javnog preduzeća Elektromreža Srbije, poznat po svom bogatstvu i po unosnim poslovima koje su razvile njegove brojne firme.

U zgradi, u neposrednom komšiluku Radoičićevog prebivališta, Petrović ima, kako piše u katastru, šestosobni stan površine 261 kvadratni metar i tri garaže od po 16 kvadrata.

S prednje strane objektu nije moguće prići, jer je naslonjen na parcelu na kojoj se nalazi vila Adhama Abo Madalale, bliskog saradnika Mohameda Dahlana koji je posredovao u mutnim poslovima Srbije i Emirata. Ta vila zidana bez građevinske dozvole, a ozakonjena je bez jasnog pravnog osnova, o čemu je BIRN već pisao.

Na svega par stotina metara od objekata u kojima stanove imaju Nikola Petrović i “Rad 028”, iza opisanih visokih zidina i visokih kapija pod video nadzorom, smjestile su se četiri vile. Jedna od njih, kako je BIRN pisao još 2018. godine, pripada firmi Inkop, koja nakon što je iz nje 2. oktobra ove godine bez naknade istupio Milan Radoičić, sada pripada njegovom bliskom prijatelju i poslovnom partneru Zvonku Veselinoviću i njegovom bratu Žarku.

Bonus video: