Preminuo Mitar Vasiljević, bio je osuđen u Hagu za ratne zločine u Višegradu

U Višegradu su, tokom 1992, kako se navodi u u haškoj presudi, srpske snage ubile veliki broj nenaoružanih muslimanskih civila

8785 pregleda 5 komentar(a)
Vasiljević u Haškom tribunalu 2002., Foto: Printscreen/Youtube
Vasiljević u Haškom tribunalu 2002., Foto: Printscreen/Youtube

Mitar Vasiljević, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine u Višegradu, preminuo je 5. novembra u 70. godini u tom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

Vasiljević se u Višegrad vratio u martu 2010. godine nakon odslužene dvije trećine od dosuđenih 15 godina zatvora.

Tada je u Višegradu dočekan kao heroj, uz muziku, kolone automobila, te četnička obilježja.

Kao član paravojne jedinice koju je predvodio Milan Lukić, Vasiljević je osuđen, između ostalog, zbog sprječavanja bijega sedmorici muslimana, zatvorenika u hotelu "Vilina vlas", te tako pomogao Milanu Lukiću i njegovim ljudima da petoricu ubiju, dok su dvojica preživjela.

U Višegradu su, tokom 1992, kako se navodi u u haškoj presudi, srpske snage ubile veliki broj nenaoružanih muslimanskih civila.

Milan Lukić je sa svojim rođakom Sredojem Lukićem predvodio jedinice koje su tokom juna 1992. godine počinili neke od najstrašnijih zločina koji su se dogodili tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U rijeku Drinu bacani su mnogi leševi muslimana - muškaraca, žena i djece, ubijenih u gradu i na istorijskoj, otomanskoj ćupriji na Drini. Srpske snage sprovele su sistematsko pljačkanje i razaranje muslimanskih kuća. Potpuno su srušene obje gradske džamije - navodi se u presudi Vasiljeviću.

Optužnica protiv Vasiljevića podignuta je 1998. godine, a uhapsili su ga pripadnici međunarodnih snaga u BiH (SFOR) u januaru 2000. godine.

Prvostepenom presudom iz 2002. godine Mitar Vasiljević je osuđen na 20 godina zatvora, da bi u konačnoj presudi 2004. godine zatvorska kazna bila smanjena na 15 godina.

Doček Vasiljevića nakon izlaska iz zatvora sa četničkim obilježjima naročito je tada pogodio predstavnike žrtava.

"Možete misliti ratnog zločinca koji je izdržao kaznu, koliku-toliku i da je ponovo natukao istu onu šajkaču i kokardu ispred koje su Bošnjaci bježali spašavajući gole živote da ne bi ponovo padali njima u ruke! Dok su žrtve tugovale, oni isti sljedbenici i djeca ratnih zločinaca su priredili doček ’svome heroju’ - koljaču, ubici", rekla je tada za Radio Slobodna Evropa predsjednica udruženja "Žene žrtve rata" Bakira Hasečić, koja je u Haškom sudu svjedočila protiv Vasiljevića.

Bonus video: