Kurti: Iako je nacrt Statuta ZSO 'neuporedivo napredniji' to ne znači da je Kosovo zadovoljno

Kurti je ponovio da je potpis na nacrtu Statuta ZSO ponudio samo kao "dio paketa", a ne kao posebnog dokumenta

13928 pregleda 0 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP
Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je danas u Peći "neuporedivo naprednijim" nacrt Zajednice srpskih opština (ZSO) koji su predložile EU i SAD, ali je dodao da to ne znači da je Kosovo zadovoljno sadržajem nacrta.

Kazao je da je dostavio primedbe Kosova na najnoviji nacrt Statuta ZSO, ali da ne može da ih iznese u javnosti "zbog poverljivosti".

"Zbog povjerljivosti nacrta, ne mogu ni da govorim o mojim primjedbama i kritikama. One su veoma važne. Prenio sam to evropskom emisaru preko mog zamjenika Besnika Bislimija 24. oktobra, dva dana prije našeg sastanka u Briselu", rekao je on.

"Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja uputio svoje primjedbe i kritike", rekao je Kurti novinarima u Peći poslije posjete Nacionalnom centru za džudo, gdje je završena obuka pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Kurti je ponovio da je potpis na nacrtu Statuta ZSO ponudio samo kao "dio paketa", a ne kao posebnog dokumenta.

"Rekli smo da smo saglasni da potpišemo paket koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju, kao i nacrt na koji smo prethodno uputili komentare, ali pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna, pristao sam da potpišemo uz ono što je potpisivanje i prihvatanje, ali samo kao dio paketa", rekao je Kurti i dodao da je tražio da Kosovo dobije status zemlje kandidata za EU ​​i krene put prijema u NATO.

Evropski lideri su poslije posljednjeg sastanka na visom nivou u Briselu 26. oktobra javno iznijeli zahtjev da Kosovo počne sa osnivanjem Asocijacije i da Srbija sprovede "de fakto priznanje".

Upitan zašto se u ponedjeljak nije sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom koji je bio u Prištini, Kurti je novinarima kazao da nije izašao u susret zahtjevu za sastanak jer ima i druge obaveze, ali se s Lajčakom susreo Besnik Bisljimi koji je zadužen za proces dijaloga sa Srbijom.

Bonus video: