"Rio Tinto" podnio devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta "Jadar"

Formirana četiri predmeta u postupcima protiv rješenja Vlade Srbije iz januara 2022, kojim je obustavljen projekat, dva protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija

5229 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija "Rio Sava Eksplorešjns" (Rio Sava Explorations), ćerka firma kompanije "Rio Tinto", podnela je Upravnom sudu u Srbiji devet tužbi protiv te države zbog obustave projekta "Jadar" i iskopavanja litijuma.

Iz Upravnog suda je za današnje izdanje lista Nova potvrđeno da su formirana četiri predmeta u postupcima protiv rješenja Vlade Srbije iz januara 2022. godine, kojim je obustavljen taj projekat, dva protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

Prve dvije tužbe, kako su naveli iz tog suda, podnijete su 13. maja 2022. godine i vode se zbog odluka Vlade Srbije da ukine odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine o podzemnoj eksploataciji bora i litijuma i procjene uticaja na životnu sredinu.

Druge dvije tužbe protiv Vlade podnijete su jer je njena Administrativna komisija odbila žalbe "Rio Save", dok su dvije tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede podnijete zbog inspekcijskih mjera.

Osnov spora u predmetima protiv Ministarstva finansija, kako su naveli iz Upravnog suda, je porez.

Bonus video: