Hrvatska: Plenković predložio Anušića za novog ministra odbrane i potpredsjednika Vlade

"Logično da Ivan s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar odbrane", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković

1885 pregleda 0 komentar(a)
Anušić, Foto: Printscreen YouTube
Anušić, Foto: Printscreen YouTube

U Banskim dvorima održane su konsultacije s kandidatima za ministra odbrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je poginula jedna osoba. Novi ministar i potpredsjednik Vlade biće Ivan Anušić, prenosi N1.

Plenković je podsjetio zbog čega je u subotu razriješio Banožića. Zatim je rekao da su jutros održane konsultacije u HDZ-u i da je za novog ministra odbrane i potpredsjednika Vlade predložio Ivana Anušića koji je dobio podršku i u stranci i od partnera.

“Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra odbrane do kraja mandata naše druge Vlade”, rekao je Plenković.

“Što se tiče procedure, uputiću pismo predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u srijedu. Što se tiče glasanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje i s obzirom na značaj ministarstva odbrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja”, rekao je Plenković.

Mato Lukić mijenjaće Anušića na mjestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata, kaže premijer.

“Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku podršku u martu 2020”, istakao je Plenković na pitanja o tome kako će sarađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti.

Logično da Ivan, rekao je Plenković, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar odbrane.

"Uklopiće se u tim i funkcionisati kao i do sada”, kaže premijer.

Na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković kaže da ne zna je li Banožić bio na proslavi u petak uveče, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: “Pitajte nadležno državno tužilaštvo.” Plenković kaže da ranije nije čuo ni za kakvu saobraćajnu nezgodu koju je Banožić izazvao ranije.

Bonus video: