Od konsaltinga do nuklearnih elektrana: Ruski poslovi sankcionisanog političara iz Srbije Nenada Popovića

Nenad Popović, osnivač i predsjednik konzervativne i euroskeptične Srpske narodne partije, već godinama važi za glas Rusije na srpskoj političkoj sceni

13471 pregleda 10 komentar(a)
Popović, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS
Popović, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Mreža firmi koje se bave različitim djelatnostima registrovana je u Rusiji na ime Nenada Popovića, bivšeg ministra u dvije vlade Srbije kojeg su Sjedinjene Države stavile na listu sankcija zbog poslovnih veza sa sankcionisanim ruskim firmama.

Pored Popovića, koji je koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisala je 16. novembra i Mišu Vacića, lidera proruske Srpske desnice.

Nenad Popović, osnivač i predsjednik konzervativne i euroskeptične Srpske narodne partije, već godinama važi za glas Rusije na srpskoj političkoj sceni.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je, uvidom u poslovne registre, analizirao široku mrežu firmi koje Popović kontroliše u Rusiji. One se bave različitim djelatnostima – od konsaltinga do isporuke opreme za nuklearne elektrane.

Popovićeve firme

Nenad Popović vlasnik je dvije holding kompanije registrovane u Moskvi "Asset Electro" i "Asset Automation".

Od ove dvije kompanije širi se velika, kompleksna mreža ćerki firmi, pa se prema podacima međunarodne baze biznis registara Spark uz njegovo ime vezuje najmanje 14 firmi različitih djelatnosti.

OFAC je u četvrtak 12 kompanija povezanih sa Popovićem stavio na listu sankcija.

U obrazloženju za takvu odluku, SAD navode da Popović "koristi veze sa Kremljom da obezbijedi poslove za svoje kompanije u Rusiji, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike, kako bi izgradio lično bogatstvo kroz pronevjere i poreske šeme".

Novinari RSE analizirali su kako funkcioniše šema ovih brojnih firmi.

Prema podacima Sparka, veliki broj je u finansijskim problemima, a djelatnosti za koje su registrovane su raznolike, od proizvodnje aparata za distribuciju električne energije, preko proizvodnje kompleksnih elektronskih djelova, usluga konsaltinga, finansijskih ulaganja do poslova sa nekretninama.

Dio posla vodi se iz Moskve, a dio je lociran u gradu Čebuksari u Republici Čuvašiji u centralno istočnom dijelu Rusije.

Nenad Popović je, prema podacima Sparka, 2012. godine u Moskvi je osnovao firmu "ABS Electro", koja je početkom prošle godine promijenila ime u "Asset Electro". Osnovna djelatnost je aktivnost holding kompanija.

"Asset Electro" je prošle godine imala neto dobit od 800 hiljada eura, a skoro sav prihod ostvarila je naplatom dividendi.

Kada su u pitanju ugovori sa ruskim državnim institucijama ova Popovićeva firma imala je dva ugovora za konsultantske usluge sa Moskovskim izvoznim centrom.

Ćerka firma ove kompanije je kompanija "VNIIR", čiji je pun naziv Akcionarsko društvo "Sveruski istraživački, projektni i tehnološki institut za relejne konstrukcije sa pilot proizvodnjom".

Osnovna djelatnost je proizvodnja aparata za distribuciju i kontrolu električne energije. Osnovana je još 1996. godine i ima 230 zaposlenih. Poslovni prihod bio je 2,5 miliona dolara prošle godine. Tokom posljednjih par godina dobijala je podršku ruske države za mala i srednja preduzeća.

Prema podacima iz baze Spark imala je čak 112 ugovora sa državnim institucijama u Rusiji.

Od kompanije "VNIIR" grana se nekoliko firmi koje se prevashodno bave distribucijom električne energije, jedna kompjuterskim programiranjem.

Ugovori za isporuku opreme za nuklearne elektrane

Druga Popovićeva holding kompanija "Asset Automation" posluje takođe 11 godina. Prošle godine imala je neto dobit od oko pola miliona eura. Cio prihod bio je takođe od naplate dividendi.

Kompanija ima nekoliko ćerki firmi a najvažnija u ovom lancu je akcionarsko društvo "ABS ZEIM Automation" koja na svom sajtu navodi da je "vodeći ruski proizvođač električnih pogona i kompleksa opreme za automatizaciju".

Nekada se zvala "Čebuskarski zavod elektronike i mehanike", a osnovana je davne 1992. godine. Prošle godine u ovoj kompaniji radilo je više od 800 radnika i tokom nje ostvarila je dobit od sedam miliona eura. Firma je sklopila čak 143 ugovora sa ruskim državnim institucijama.

Dva najveća ugovora ova kompanija je sklopila sa državnim fabrikama "Rosenergoatom" i Uralskom elektromehaničkom fabrikom. Obje su na sankcijama Ukrajine.

Prva firma upravlja sa 11 ruskih nuklearnih termoelekrana i 38 reaktora.

Kada je i pitanju Uralska elektromehanička fabrika za nju se u registrima navodi da proizvodi elektromehaničke komponente za nuklearne sisteme.

Šta je Popović kao svoju imovinu prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije

U posljednjem imovinskom izvještaju Agenciji za sprečavanje korupcije Nenad Popović je prijavio vlasništvo nad 19 firmi. Šest firmi koje je registrovao u Srbiji likvidirane su krajem 2022. godine.

Prema podacima dostavljenim Agenciji sedam kompanija u vlasništvu Popovića ima sjedište u Moskvi a šest na Kipru.

Firme koje je Nenad Popović imao u Srbiji likvidirane su u decembru prošle godine. Četiri su bile registrovane za razradu građevinskih projekata ("SSN Group 011", "First Group doo", "World Time doo", "SSN International 011"), jedna za iznajmljivanje nekretnina ("R.E.S.Reality Invest") i jedna za trgovinu na veliko ("Atlas World").

Trgovinska kompanija "Atlas World" je ugašena a njena imovina - stan od 150 kvadrata u centru Beograda, je u novembru ove godine, prebačena na firmu "Totally 011" iz Novog Sada koja je, prema zvaničnim registrima, sada jedina aktivna kompanija Nenada Popovića u Srbiji.

Ova firma, registrovana za razradu građevinskih projekata, je od kraja 2017. do septembra ove godine bila u blokadi.

Privatizacija Minelovih fabrika

Nenad Popović je svoj prvi kapital stekao u Rusiji gdje je 1994. osnovao kompaniju ABS Holdings.

On 2005. godine najavljuje da će se uključiti u privatizaciju proizvodnje električne energije u Srbiji i ubrzo kupuje šest preduzeća iz nekadašnjeg Minel Koncerna.

Minelove fabrike su svojevremeno bile snabdjevači Elektroprivrede Srbije i veliki izvoznici. Nakon što ih je privatizovao Nenad Popović, otišle su u stečaj.

Radnici propale fabrike "Minel transformatori" iz Ripnja podnijeli su krivične prijave protiv Popovića 2012. godine zbog sumnje da je preduzeće namjerno doveo do višemilionskih dugova i stečaja kako bi se dodatno obogatio.

Agencija za borbu protiv korupcije više puta je slala dopise tužilaštvima insistirajući da se ovaj slučaj ispita. Istraga nije pokrenuta.

Nenad Popović nije odgovorio na poziv i poruke Radija Slobodna Evropa da prokomentariše sankcije Sjedinjenih Država protiv njega. Odgovor nije stigao ni iz Popovićeve Srpske narodne partije kojoj je RSE mejlom uputio pitanja o ovom slučaju.

Politička biografija Nenada Popovića

Nenad Popović bio je član konzervativne Demokratske stranke Srbije (DSS) od njenog osnivanja 1992. do 2014. godine. Poslednjih devet godina vodi Srpsku narodnu partiju (SNP), čiji je osnivač.

Nakon petooktobarskih promjena u Srbiji, DSS postaje dio vladajuće koalicije, a Popović 2006. dolazi na funkciju potpredsjednika Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i na mjesto šefa Ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije.

Kao funkcioner Demokratske stranke Srbije bio je poslanik u dva saziva – 2008. i 2012. godine.

Popović je narodni poslanik u aktuelnom sazivu Narodne skupštine, u koju je ušao kao deo izborne liste koju je predvodila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Iz SNS nisu odgovorili na dopis RSE da prokomentarišu sankcije za Popovića.

Političke veze s Rusijom

Ono što spaja prethodnu i sadašnju Popovićevu stranku, DSS i SNP su bliske veze sa Jedinstvenom Rusijom, strankom koju vodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

Demokratska stranka Srbije i Jedinstvena Rusija potpisale su 2007. godine međupartijski sporazum koji predviđa saradnju dvije stranke na jačanju srpsko-ruskih odnosa u oblastima politike, ekonomije, obrazovanja, kulture i duhovnosti. Kao predstavnik DSS-a, Popović je u više navrata prisustvovao kongresima Putinove stranke u Moskvi.

Nakon što je osnovao SNP Popović je aprila 2016. godine potpisao međupartijski sporazum sa Jedinstvenom Rusijom. Bilo je to desetak dana uoči parlamentarnih izbora koji su održani 24. aprila, a na kojima je Popovićeva stranka bila dio široke koalicije koju je predvodila Srpska napredna stranka.

Redovni je učesnik marša "Besmrtni puk" koji se posljednjih sedam godina organizuje u Beogradu 9. maja, u znak obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom. Riječ je o "franšizi" istoimene manifestacije koja se u Moskvi održava od 2011. godine.

Protiv sankcija Rusiji

Invazija na Ukrajinu koju je Kremlj pokrenuo februara 2022. zatekla je Nenada Popovića na poziciji ministra bez portfelja u Vladi Srbije. Sa te funkcije je ponovio ono što je prethodno saopštio i državni vrh – da zvanični Beograd neće uvesti sankcije Rusiji, iako je na tome više puta insistirala Evropska unija čijem članstvu Srbija deklarativno teži.

Svoju podršku Rusiji Popović iskazao je i u martu 2017. godine, kada je kao predsjednik SNP-a bio gost na centralnoj svečanosti na Krimu, koja je organizovana povodom trogodišnjice ruske aneksije tog ukrajinskog poluostrva. Popović je u govoru u krimskom parlamentu rekao da je "Krim je oduvijek bio sastavni i neotuđivi deo Rusije".

Na ukrajinskom poluostrvu Krimu, gdje oko 60 posto stanovništva čine Rusi, lokalna vlast u martu 2014. organizuje referendum za pripajanje Ruskoj Federaciji. Za je glasalo 96 posto glasača, a većina zapadnih zemalja nije priznala rezultate referenduma.

Srbija tada nije priznala Krim kao dio Rusije, ali se nije ni pridružila zapadnim sankcijama protiv Kremlja zbog aneksije koju EU i SAD smatraju protivpravnom.

Oštro protiv ulaska u EU

Nenad Popović je 2008. bio jedan od laureata priznanja "Najevropljanin" koje dodjeljuje nevladin Evropski pokret u Srbiji uz podršku Evropske komisije najzaslužnijim pojedincima za "evropske aktivnosti".

Komentarišući to priznanje, Popović je februara 2008. u intervju za magazin "Ekonomist" rekao da je "lažna dilema" oko izbora između Amerike, EU i Rusije.

Ipak, kao potpredsjednik DSS-a je 2014. godine izjavio u intervjuu za nedjeljnik "Vreme" da se njegova stranka zalaže "za najbolje moguće odnose sa svim zemljama u Evropskoj uniji, ali bez ikakvog interesa da uđemo u EU".

Oštriji stav Nenad Popović izneo je kao ministar bez portfelja u Vladi Srbije jula 2019. godine.

"Briselski sporazum je mrtav. Na svakom mjestu moramo da osporavamo lažnu državnost Kosova i da još više unapređujemo naše odnose sa Rusijom i Kinom", napisao je Popović na Tviteru.

Izjavu su osudili i premijerka Ana Brnabić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zagovornik prodaje NIS-a

U vrijeme dok je bio funkcioner DSS-a Nenad Popović bio je glasni zagovornik prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu. Kao poslanik te stranke je septembra 2008. u Skupštini Srbije izjavio da je to "najbolji ekonomski sporazum koji je Srbija potpisala u posljednjih 40 godina".

Naftna industrija Srbije, koja je do tada bila javno preduzeće, je 2008. bez tendera prodata ruskoj državnoj kompaniji Gasprom Njeft" za 400 miliona eura, u okviru naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije.

Od juna 2017. do oktobra 2020. godine obavljao je dužnost ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije koju je vodila Ana Brnabić. U oktobru 2020. izabran je za ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije.

Bonus video: