Stoltenberg u posjeti Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a neće posjetiti Crnu Goru i Albaniju, tokom posjete će se sastati sa rukovodstvom država članica Balkana, među kojima je i crnogorski premijer Milojko Spajić, sa kojim će se sastati u Skoplju

3268 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetiće od sjutra do srijede Bosnu i Hercegovinu (BiH), Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedniju.

On u okviru puta na Zapadni Balkan neće posjetiti Crnu Goru i Albaniju, dvije članice Alijanse.

Stoltenberg će se tokom posjete sastati sa rukovodstvom država članica Balkana, među kojima je i crnogorski premijer Milojko Spajić, sa kojim će se sastati u Skoplju.

Iz NATO-a su Pobjedi kazali da je posjeta dio redovnog političkog dijaloga generalnog sekretara sa liderima i drugim visokim zvaničnicima država saveznika i partnera na Zapadnom Balkanu, koji je, kako su naveli, region od strateškog značaja za Alijansu.

“To će biti prilika da se ponovo potvrdi čvrsta posvećenost Alijanse regionalnoj stabilnosti kao i prilika za razmjenu mišljenja o nedavnim dešavanjima u regionu”, rekao je zvaničnik NATO-a, dodajući da će se razgovarati o pripremama za samit Alijanse sljedeće godine u Vašingtonu.

Iz NATO-a je saopšteno da će Stoltenberg sjutra otputovati u BiH, gdje će imati radnu večeru sa članovima predsjedništva.

On će se u ponedjeljak sastati sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i sa predsjedavajućom Vijeća ministara te države Borjanom Krišto.

Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i razgovarati sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

On će nakon toga otputovati na Kosovo, gdje će razgovarati sa kosovskom predsjednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Posjetiće i NATO kamp Kfora Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se trupama.

Stoltenberg će se sastati i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, Hamerštajnom.

U utorak će Stoltenberg u Beogradu razgovarti sa predsjednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

On će, kako su istakli u NATO, kasnije tog dana otputovati u Sjevernu Makedoniju da se sastane sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Stolteberg će u srijedu učestvovati na sastanku sa liderima saveznika iz regiona na kojem će prisustvovati i Spajić.

Bonus video: