RSE: Ćatić uhapšen na sarajevskom aerodromu, osumnjičen da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su saopštili da je osumnjičen za krivična djela "Organizovanje terorističke grupe", "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi sa krivičnim djelom "Terorizam"

8981 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna osoba, osumnjičena da je počinila krivična djela povezana s terorizmom, uhapšena je u subotu, 18. novembra na aerodromu u Sarajevu.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su saopštili da je osumnjičen za krivična djela "Organizovanje terorističke grupe", "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi sa krivičnim djelom "Terorizam".

''Navedene aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine'', saopštili su iz SIPA-e iz koje nisu naveli detaljnije informacije o osumnjičenom.

Iz Federalne uprave policije je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da se radi o Adnanu Ćatiću Adi koji je otišao u Siriju 2013. godine. Osumnjičen je da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države.

On se nakon teritorijalnog pada ISIL-a prebacio iz Sirije u Tursku odakle je avionom došao u Sarajevo. Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e, Ćatić će biti predat Tužilaštvu BiH.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportovani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od krivičnih djela povezanih s terorizmom. Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim grupama", poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje porodice u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Bonus video: