Racije na sjeveru Kosova, uhapšeno osam carinika i graničar

U zajedničkom saopštenju Kancelarije specijalnog tužioca, carine i Policijskog inspektorata Kosova, navedeno je da su pretresi izvršeni na 11 lokacija

5117 pregleda 4 komentar(a)
Kosovska policija, Foto: Reuters
Kosovska policija, Foto: Reuters

Vlasti na Kosovu saopštile su da je u akciji 18. novembra na sjeveru Kosova uhapšeno osam službenika kosovske Carine i jedan pripadnik Granične policije zbog sumnje da su zloupotrijebili službenu dužnost i primali mito.

U zajedničkom saopštenju Kancelarije specijalnog tužioca, carine i Policijskog inspektorata Kosova, navedeno je da su pretresi izvršeni na 11 lokacija.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je pretres sproveden u cilju prikupljanja dokaza i hapšenja devetorice službenih lica osumnjičenih za krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "Primanje mita", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, akcija je sprovedena nakon dugotrajne istrage.

Nadležni su saopštili da su tokom pretresa oduzeti materijalni dokazi koji potkrepljuju istražni postupak, kao što su: 20 službenih carinskih pečata, deset telefona i četiri SIM kartice, pištolj sa tri okvira, devet patrona i 16 komada municije.

Prethodno je za Radio Slobodna Evropa portparol Specijalnog tužilaštva Ekrem Luftiju potvrdio da je akcija izvedena u subotu ujutru na sjeveru Kosova, naseljenom većinskim srpskim stanovništvom. Isto tako, kosovska policija je saopštila da je pomagala tokom racija.

Ovo nije prvi put da nadležni u Carini Kosova sprovode akciju borbe protiv krivičnih djela primanja mita i zloupotrebe službenih dužnosti.

U martu 2022. uhapšeno je na desetine policajaca i carinskih službenika zbog sumnje da su primali mito i zloupotrebu službenog položaja. Akcija je izvedena u Đakovici i Prizrenu, a uhapšeni policajci se sumnjiče da su učestvovali u više stotina mita na graničnim prelazima Kafe Prushi i Kafe Morine, koji povezuju Kosovo i Albaniju.

Inače, na sjeveru Kosova – gdje živi većina Srba – vlasti su posljednjih godina zatvorile nekoliko ilegalnih puteva kojima se krijumčarila roba iz Srbije.

Bonus video: