Kurti: Srbija baca oko na dio teritorije BiH, ne slaže se sa nezavisnošću Crne Gore...

Kosovski premijer Aljbin Kurti spreman je da potpiše obuhvatni sporazum sa Beogradom. Ali, tvrdi on u intervjuu za Standard, Beograd na tako nešto nije spreman jer traži teritorijalno "obeštećenje" za raspad Jugoslavije

24475 pregleda 40 reakcija 38 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Novi lokalni izbori na sjeveru Kosova biće zakazani čim dvadeset odsto građana u četiri opštine podnesu peticije da se glasanje održi, kaže kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Samo tako bismo obezbijedili da opet ne dođe do bojkota izbora", rekao je on u intervjuu za bečki list Standard.

"Ne želim da na Sjeveru imam četiri albanska gradonačelnika, to mi nije cilj i nije mi zabavno", dodao je on. "Jer, zbog slabe izlaznosti na izborima ovi gradonačelnici imaju mali politički legitimitet, iako su potpuno legalno izabrani."

Kako je naveo, potrebno je da Beograd "obustavi mobing".

"Beograd nije zainteresovan za demokratsko učešće Srba na Kosovu, već hoće teritorijalno obeštećenje za gubitak Jugoslavije", navodi kosovski premijer.

On tvrdi da Srbija vodi "hibridni rat", te da je on lično "svakog dana" na naslovnoj strani dnevnog lista "Politika".

"Bio sam već par puta na sjeveru Kosova i tamo se srijećem sa Srbima, ali ti sastanci nisu javni jer me ljudi mole da ne budu. Njihove porodice i djeca dolaze pod pritisak", priča Kurti. "Samo ove godine je na Sjeveru zapaljeno 15 automobila koji su nosili kosovske tablice."

"Nirvana ima pjesmu 'Litijum'"

Na pitanje zašto na susretu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu ponovo nije bilo dogovora, Kurti kaže da je on bio spreman na "krovni sporazum" sa Srbijom (Ohridski sporazum), kao i na dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ali, Vučić je htio da Srbija i Kosovo to potpišu odvojeno, svaka sa Evropskom unijom. Ali ne treba ja da normalizujem odnose sa EU nego sa Srbijom", rekao je Kurti.

Kosovski premijer tvrdi da je Vučić tražio da se uz to potpiše i pismo u kojem će stajati da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da Priština nikad ne treba da uđe u UN – iako je drukčije dogovoreno u Ohridu.

Kurti prepričava da je posrednicima iz EU na to rekao da "sudija treba da svira kad vidi povredu pravila".

Posrednici se, kako kaže, ponašaju kao fudbalski sudija koji je zagubio pištaljku pa samo trči za igračima po terenu.

"Niko ne želi da prebaci Srbiji kad krši sporazume", tvrdi Kurti.

Na pitanje novinarke, zašto se posrednici iz EU tako postavljaju, Kurti kaže da je na djelu "umirivanje" Srbije.

A na opasku novinarke da nije to možda zato što "EU želi litijum iz Srbije", kosovski premijer kaže:

"To, doduše, ne znam, ali ne vjerujem da je to. Ako je tako, onda bi trebalo reći kako će to litijum iz Srbije spasiti svijet. Sigurno je samo jedno, Nirvana ima pjesmu koja se zove 'Litijum'."

"Zapad gura Srbiju u pravcu Rusije"

Kurti u intervjuu za bečki list kaže da su mu u martu prošle godine "mnogi međunarodni prijatelji" rekli da ne bi trebalo da bude preoštar prema Srbiji jer će Beograd poslije izbora (april 2022.) uvesti sankcije Rusiji.

"Od izbora je prošlo preko godinu i po dana i još nema sankcija. Ne smijemo potcijeniti spektar istorijskih, kulturnih, ali i vojnih, obavještajnih i energetskih veza Srbije i Rusije", upozorava Kurti.

"Paradoksalno, Zapad svojom mekoćom prema Srbiji gura ovu u pravcu Rusije, iako je svakako namjera drukčija. Ali, Beograd ima više ljubavi za Moskvu i straha od Moskve, nego što toga ima u pravcu Brisela", smatra kosovski premijer.

Kurti je povezao nezadovoljstvo Rusije raspadom Sovjetskog Saveza i njen prepad na Ukrajinu sa djelovanjem Srbije u regionu.

Prema Kurtijevim riječima, Srbija je nezadovoljna raspadom Jugoslavije i zato baca oko na dio teritorije BiH, ne slaže se sa nezavisnošću Crne Gore i hoće Sjever Kosova.

"Svi pokušaji destabilizacije koje Srbija preduzima prema susjednim državama su poruka Zapadu: Dajte nam nešto negdje! Srbija nas ne posmatra kao prave države."

Bonus video: