Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata u Srbiji

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti

12520 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je proglasilo hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera personom non grata, zbog, kako je navedeno, grubog izlaska iz diplomatskih normi i kršenja Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose, proglasi g. Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata", saopštilo je ministarstvo.

Kako se navodi Šnajder je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Кonvenciju" i dodaje da je tim povodom uručena diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Bonus video: