Kurti: Istraga o događajima u Banjskoj je trebalo da bude završena

"Da se nasilje ne bi ponovilo, važni su zaključci istraga EU, Kfor, Euleks, SAD, sa jedne strane, ali i uvođenje sankcija Srbiji, sa druge strane"

4356 pregleda 4 komentar(a)
Kurti, Foto: Beta/AP
Kurti, Foto: Beta/AP

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je danas da je od napada u Banjskoj prošlo dva mjeseca i da je bilo dovoljno vremena da se izvrši detaljna istraga i izvuku zaključci o tome.

"Da se nasilje ne bi ponovilo, važni su zaključci istraga EU, Kfor, Euleks, SAD, sa jedne strane, ali i uvođenje sankcija Srbiji, sa druge strane", rekao je Kurti.

"Mjere i sankcije za Srbiju ne želimo samo kao kaznu, već prije svega da ne bi bilo ponavljanja. Ne možemo tolerisati bilo kakve događaje koji liče na teroristički i zločinački napad od 24. septembra i zato se mora djelovati sada a ne sjutra", kazao je novinarima kosovski premijer. Dodao je da je u proteklih devet mjeseci Srbija prekršila najmanje osam od 11 tačaka Osnovnog sporazuma na putu normalizacije odnosa, te je stoga "potpisivanje sporazuma ono što bi poništilo povrede i garantovalo njegovo prihvatanje i stabilnu primjenu".

Govoreći o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) Kurti je rekao da je na posrednicima u dijalogu da odluče kada će da objave nacrt Statuta ZSO.

Bonus video: