Stoltenberg: Učinićemo sve da održimo stabilnost Zapadnog Balkana

On je pozvao Prištinu i Beograd da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije

8817 pregleda 10 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi održao stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je, na pitanje kako vidi misiju KFOR-a u budućnosti i da li smatra da bi NATO mogao da preuzme veću ulogu kako bi unaprijedio bezbjednost na sjeveru Kosova, odgovorio da Alijansa tamo ima istoriju prisustva.

„A tek smo nedavno povećali naše prisustvo na Kosovu dodavanjem hiljadu vojnika”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

On je kazao da je upravo posjetio Zapadni Balkan gdje se sastao sa liderima iz cijelog regiona, prenosi Tanjug.

„Sada procjenjujemo da li bi to trebalo da bude trajnije povećanje, da li postoji potreba za nekim novim sposobnostima, ali smo već preduzeli važne korake povećanjem našeg prisustva”, rekao je Stoltenberg.

On je pozvao Prištinu i Beograd da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

„Vjerujemo da bi predlog za Asocijaciju sa srpskom većinom mogao da bude važan korak naprijed koji bi pomjerio dijalog u konstruktivnijem pravcu. Moja poruka je, opet, da obje strane moraju da se uzdrže od zapaljive retorike i da ne sprovode nikakve radnje koje mogu dodatno povećati tenzije u regionu”, kazao je Stoltenbeg.

Bonus video: