Sjeverna Makedonija: Za kidnapovanje i ubistvo maloljetnice osumnjičen njen otac

Ministar unutrašnjih poslova saopštio je da je otac djevojlice kidnaperima javio kada će ona krenuti u školu. Motiv je bio koristoljublje, a otmičari su htjeli da od majke maloljetne Vanje uzmu novac koji je ona dobila prodajom stana

14196 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac, saopštili su danas skopsko tužilaštvo i Ministarsvo policije Sjeverne Makedonije na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski je rekao da su tri osumnjičene osobe u pritvoru, da je jedna u bjekstvu, a da je otac Đorđevske priveden, saslušan i da će protiv njega biti preduzete mjere po nalogu javnog tužilaštva.

Naveo je da je djevojčica kidnapovana u ulazu zgrade u kojoj je živjela nakon što je njen otac prethodno sa organizatorom podijelio informaciju o vremenu njenog izlaska.

"Kao što vam je već poznato, motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od lica u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela, u cilju iznude novca od majke maloljetnice, od čega bi kasnije svi umiješani imali materijalnu korist", rekao je Spasovski.

Prema njegovim riječima, kidnaperi su imali informacije kada će djevojčica izaći iz zgrade, gdje su je oteli i sa vezanim rukama i nogama, u vreći za spavanje, ubacili u gepek automobila marke Citroen.

"Ispred Citroena se nalazilo vozilo Reno kango koje se sve vrijeme kretalo ispred. Žrtva je odnijeta na lokaciju van Skoplja i, prema svjedocima, tamo je izvršeno ubistvo, a posle toga je zapaljeno vozilo", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Prema pisanju skopskih medija, prvoosumnjičeni je Ljupčo Paleski - Palčo, a Spasovski je na konferenciji za novinare rekao da su on i njegov advokat pobjegli kolima za Beograd, a potom u Bugarsku.

"Glavni organizator i izvršilac je 27. novembra, prema do sada utvrđenim dokazima, oko 10 sati pištoljem ubio maloljetnicu uplašen od dokaza koje bi policija mogla da pronađe u istrazi, a koja je već počela odmah nakon prve prijave za to krivično djelo", rekao je ministar.

Šef Osnovnog tužilštva u Skoplju Gavril Bubevski je rekao da je pri kidnapovanju motiv bio koristoljublje, a za ubistvo maloljetnog lica motiv je bio prikrivanje dokaza, te da su to krivična djela koja se najstrože kažnjavaju po Krivičnom zakoniku.

"Prema saznanjima istrage, majka je prodala stan, a tako dobijena novčana sredstva su bila motiv za iznudu, ali ćemo sve te stvari provjeriti u toku postupka", rekao je Gavril Bubevski i dodao da otac za sada negira navode svjedoka.

Spasovski je rekao da na početku istrage nije bilo korelacije između slučaja kidnapovanja Vanje i 74-godišnjeg mještanima Velesa, koji je takođe kidnapovan i ubijen, ali je kasnije utvrđeno da je njegovo vozilo ukradeno i korišteno za kidnapovanje maloljetnice.

"Zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osumnjičenih, njegovo vozilo je oduzeto i korišćeno u izvršenju krivičnog djela, a zatim je vozilo pronađeno zapaljeno. Upravo tim automobilom maloljetnica je odvedena iz ulaza zgrade u kojoj je živjela", rekao je Spasovski.

Skopsko tužilaštvo i MUP Sjeverne Makdonije su kasno sinoć saopštili da je nakon policijske istrage pronađeno beživotno tijelo nestale 14-godišnje djevojčice u okolini Skoplja i tijelo nestalog 74-godišnjaka.

Za maloljetnju Vanju iz Skoplja je prijavljeno je da je nestala 27. novembra, a za P.Ž. (74) iz Velesa je nestanak prijavljen 24. novembra.

Vanja je, prema ranijim informacijama, krenula od kuće 27. novembra ujutro u školu oko 7.30 sati iz stana koji se nalazi u naselju Debar Malo u centru Skoplja.

"Izvršeni su pretresi kuća i drugih prostorija na području Skoplja, Velesa i Štipa, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila... obavljeni brojni razgovori sa porodicama, poznanicima, prijateljima i licima koja su imala bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca koji su isključivo radili na ovim slučajevima", piše u saopštenju.

Bonus video: