Makedonci tuguju za Vanjom

Vlasti Sjeverne Makedonije obećale da će počinilac i saučesnici u ubistvu 14-godišnje djevojčice biti najstrože kažnjeni

16354 pregleda 41 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske, čije je tijelo nakon sedmodnevne potrage nađeno u nedjeljum potreslo je Sjevernu Makedoniju i cijeli region. Stanovnici Sjeverne Makedonije juče su masovno umjesto svojih profilnih fotografija na društvenim mrežama objavljivali crne trake u znak žalosti zbog šokantnog ubistva djevojčice koja je prošlog ponedjeljka otišla u školu i nestala. Za njeno ubistvo osumnjičeno je pet osoba, među kojima je njen otac, saopštili su juče prije podne skopsko tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare. Tri osobe su uhapšene, priznale krivicu i iznijele hronologiju događaja.

U Osnovnoj školi “Johan Hajnrih Pestaloci” koju je pohađala Vanja Đorčevski juče je otvorena knjiga žalosti, a uplakani učenici, nastavnici i roditelji sa cvijećem i pognutih glava čekali su u redu da se upišu, prenijeli su makedonski mediji.

U knjigu žalosti juče se upisao i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a saučešće porodici je izjavio i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, poručujući da će “ovaj zločin biti najstrože kažnjen”.

Za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Sjeverne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.

“Javnost s pravom traži punu transparentnost i otvorenost. Koliko god to bilo tragično ili jezivo, moramo se suočiti sa svim motivima i detaljima ovog slučaja, ne samo da otklonimo brojne spekulacije i manipulacije, već i da sebi damo šansu za društveno sazrijevanje, da edukujemo našu djecu, da ne zaboravimo”, napisao je Osmani.

Kako prenose makedonski mediji glavni osumnjičeni da je organizovao otmicu u lično ubio djevojčicu, kao i 74-godišnjeg Pancea Žežovskog, čije je tijelo nađeno u okolini Velesa, je Ljupčo Palevski zvani Palčo.

Palevski je, kako prenose makedonski mediji, poznat javnosti po svojim opskurnim političkim stavovima. Osnivač je desničarske partije Desna, pokretač nedjeljnika i ima svoj podkast “Teški razgovori” u kojem širi teorije zavjere, desničarske i nacionalističke poruke.

Imao je nekoliko prekršajnih prijava i jednu krivičnu prijavu, na čemu MUP još radi, ali protiv njega nije bilo posebnih istražnih radnji, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Pojedini korisnici društvenih mreža u Sjevernoj Makedoniji juče su izrazili ogorčenost tvrdeći da je tragedija mogla biti izbjegnuta da su vlasti blagovremeno zakonski procesuirale Palevskog zbog širenja dezinformacija i mržnje na internetu.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski potvrdio je juče da je Palevski glavni osumnjičeni za oba ubistva. “U oba slučaja on je izvršilac, on je organizator i realizator cijele akcije, ali i ispaljivanja metka u oba slučaja”, rekao je Spasovski. Palevski je, kako je saopšteno, pobjegao iz zemlje. Krenuo je za Beograd, odakle se uputio prema granici s Bugarskom i prešao je, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Spasovski je juče na konferenciji za novinare negirao da je neko u policiji “šapnuo” Palevskom da je osumnjičen da bi pobjegao. U vrijeme kada je napustio zemlju, on uopšte nije bio osumnjičen, istakao je Spasovski.

Izjave uhapšenih, koji su svjedočili ubistvima, izazivaju sumnje koje vode i do oca ubijene Vanje Đorčevske, kazali su zvaničnici. Uhapšeni su rekli da su od ubice saznali kada i gdje će djevojčica biti, a on je to tačno znao prema informacijama njenog oca. Navodno su veče prije otmice već imali detalje kada Vanja ide u školu i da će biti sama.

Međutim, šef skopskog tužilaštva Gavril Bubevski juče je rekao da, osim tvrdnji, još nema jasnih indicija o očevoj ulozi u Vanjinoj otmici. Otac je dao izjavu u policiji, a njegov odnos s ubicom još se istražuje, prenio je RSE.

Bubevski je kazao da je motiv ubistva bio koristoljublje budući da je majka djevojčice imala priliv novca od prodaje stana i da je vjerovatno trebalo da bude ucijenjena. Međutim, nešto se otelo kontroli i samo dva i po sata nakon otmice djevojčica je ubijena.

“Postupak za iznudu nije pokrenut. Inače ne mogu do kraja razumjeti njihove namjere i pamet, nama je nelogično ono što je nekome logično”, kazao Bubevski.

Isprepletenost motiva i nelogičnih postupaka ostaje “da visi u vazduhu” i za istražioce. Uprkos insistiranju novinara da se dođe do istine, u cijeloj tragičnoj priči ostalo je neodgovorenih pitanja, prenio je RSE. Ministar Spasovski je rekao kako je akcija veliki uspjeh policije, uprkos tome što su ga novinari pitali da li je normalno da nekoliko dana nije bilo epiloga o otmici i ubistvu Žežovskog, koji je nestao 22. novembra, da su njegov automobil vozili po Skoplju kako bi oteli djevojčicu, što je na kraju rezultiralo njenim ubistvom.

Skopski mediji ističu da je za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Sjeverne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.

Bonus video: