Sjeverna Makedonija: Raspisana međunarodna potjernica za Ljupčom Palevskim, osumnjičenim za ubistvo 14-godišnje Vanje

Za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac, saopštili su danas prije podne skopsko tužilaštvo i Ministarstvo policije Sjeverne Makedonije na zajedničkoj konferenciji za novinare

22243 pregleda 95 reakcija 8 komentar(a)
Ljupčo Palevski, Foto: Mvr.gov.mk
Ljupčo Palevski, Foto: Mvr.gov.mk

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makdonije raspisalo je večeras međunarodnu potjernicu za Ljupčom Palevskim, prvoosumnjičenim za kodnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog.

"Ljupčo Palevski, rođen 12. 12. 1964. u Skoplju se traži sa međunarodnom potjernicom za istragu krivičnih djela 'otmica' i 'ubistvo' po naredbi XV KO broj 3047/23 Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje", objavljeno je na sajtu MUP Sjeverne Makedonije.

Ljupčo Palevski zvani Palčo, prvoosumnjičeni da je organizovao otmice i lično ubio 14-godišnju Vanju Đorđevsku iz Skoplja 27. novembra i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa 22. novembra.

Za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac, saopštili su danas prije podne skopsko tužilaštvo i Ministarstvo policije Sjeverne Makedonije na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski je rekao da je Palevski 30. novembra, sa advokatom, otišao vozilom u Beograd, a potom u Bugarsku.

Oliver Spasovski
Oliver Spasovskifoto: mvr.gov.mk

Vanja Đorčevska je, prema nformacijama iz istrage. krenula od kuće 27. novembra ujutro u školu oko 7.30 sati iz stana koji se nalazi u naselju Debar Malo u centru Skoplja.

Ministar policije je naveo da je kidnapovana u ulazu zgrade u kojoj je živjela nakon što je njen otac prethodno sa organizatorom podijelio informaciju o vremenu njenog izlaska.

"Kao što vam je već poznato, motiv je 'koristoljublje', pri čemu je jedno od lica u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela u cilju iznude novca od majke maloljetnice, od čega bi dalje svi umiješani imali materijalnu korist", rekao je Spasovski.

Prema njegovim riječima, kidneperi su imali informacije kada će djevojčica izaći, uzeli su je u ulasku u zgradi i sa vezanim rukama i nogama u vreći za spavanje je stavili u gepek automobila sitronen.

"Ispred sitronena se nalazi vozilo reno kango koje cijelo vrijeme se kreće ispred. Odnesena je na lokaciji van Skoplja i, prema svjedocima, tamo je izvršeno ubistvo, a poslije toga je zapaljeni vozilo", rekao je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Dodao je da je "glavni organizator i izvršilac je 27. novembra, prema do sada utvrđenim dokazima, negdje oko 10.00 pištoljem ubio maloljetnicu uplašen od dokaza koje je policija mogla da pronađe u istrazi koja je već počela odmah nakon prve prijave za to krvično djelo".

Bonus video: