SAD traže izručenje državljanina BiH: Tvrde da je Jovančić pomogao optuženom Rusu da pobjegne iz Italije

Artjom Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima

12540 pregleda 1 komentar(a)
Artjom Us, Foto: Screenshot/Youtube
Artjom Us, Foto: Screenshot/Youtube

Sjedinjene Američke Države (SAD) traže izručenje Vladimira Jovančića, državljanina Bosne i Hercegovine (BiH), za kojeg navode da je pomogao optuženom sinu ruskog zvaničnika da pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji.

Federalni tužioci u Bruklinu rekli su da je Jovančić priveden u Hrvatskoj pod optužbom da je pomogao Artjomu Usu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije nego što je trebao biti izručen SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jovančić je u Hrvatskoj uhapšen u proteklih nekoliko dana i proći će kroz ekstradicioni postupak.

U pismu od 4. decembra američkoj okružnoj sutkinji Rejčel Kovner, tužioci su tražili da Jovančić bude zadržan u pritvoru do suđenja kada stigne u SAD nakon ekstradicije iz Hrvatske.

Dodaje se da postoji opasnost od bjekstva Jovančića pošto ima značajne veze sa stranim jurisdikcijama, uključujući sa zemljama s kojima SAD nemaju saradnju o ekstradiciji.

Artjom Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima.

Optužnica tereti njega i ostale za zavjeru u vezi s navodnom transnacionalnom prevarom, krijumčarenjem i operacijom pranja novca. Us je u aprilu rekao državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je u Rusiji.

Odvojeno danas američki Stejt department je saopštio da nudi nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Artjoma Usa.

Artjomov otac, Aleksandar Us, podnio je ostavku u aprilu na mjesto guvernera ruske oblasti Krasnojarsk ubrzo nakon što se njegov sin vratio u Rusiju.

Tužioci su rekli da su Artjom Us i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 eura da prevezu Usa iz njegove rezidencije u Milanu preko granice u Sloveniju do Srbije, gdje je ušao u avion za Moskvu.

Jovančić, koga su tužioci opisali kao saradnika srpske organizovane kriminalne grupe, suočava se sa dvije tačke optužnice za ometanje pravde i podstrekavanje ili pomaganje u bjekstvu.

Aleksandar Us je rekao ruskoj novinskoj agenciji RIA ranije ovog mjeseca da su američke optužbe protiv njegovog sina politički motivisane.

Njegov bijeg je postidio italijanske vlasti, a premijerka Đorđa Meloni je takođe kritikovala prvobitnu odluku da se Us smjesti u kućni pritvor.

Us je bio jedan od petorice Rusa uhapšenih na zahtjev Vašingtona za "nezakonite šeme izvoza" američke vojne tehnologije u Rusiju.

Rusija ga je takođe stavila na potjernicu, kako bi potencijalno otvorila put Moskvi da zahtijeva njegovo izručenje.

Bonus video: