Vučić kaže da je "kompjuterski genije Srbin"; AP: Voznijak stigao kao podrška SNS-u

Voznijak je rekao da se osjeća "veoma srećnim" što je u Srbiji i da će on i njegova supruga Dženet, koja takođe dobija pasoš, od sada "promovisati" Srbiju

9002 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Voznijak i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Voznijak i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Stiv Voznijak, jedan od dvojice osnivača Epla, dobiće pasoš Srbije, potvrdio je Aleksandar Vučić, predsjednik države.

Voznijak, koji se udružio sa pokojnim Stivom Džobsom da bi osnovao Epl 1976, godine, stigao je u Srbiju uoči parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra, kao očigledan gest podrške za predsjednika Vučića i njegovu populističku desničarsku vladajuću stranku, navodi agencija Asošijeted pres (AP).

Voznijak je rekao da se osjeća "veoma srećnim" što je u Srbiji i da će on i njegova supruga Dženet, koja takođe dobija pasoš, od sada "promovisati" Srbiju. Rekao je da će postati Srbin koji živi u SAD.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je za Srbiju "čast" da uruči pasoše Voznijaku i njegovoj supruzi.

"Sada sa ponosom možemo da kažemo da je kompjuterski genije Srbin", rekao je Vučić.

Voznijakova posjeta, koja je najavljena u utorak, naišla je na neodobravanje opozicionih partija, koje su optužile vladu i vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da plaćaju Voznijaku za PR nastupe.

"Niko mu nije platio da dođe u Srbiju, da budem potpuno jasna", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Voznijak je rekao da ga je u posjetu pozvao bivši vrhunski srpski teniser Janko Tipsarević, istaknuti član Vučićeve Srpske napredne stranke.

Voznijak (73) je doživio blagi moždani udar dok je prisustvovao poslovnoj konferenciji u Meksiko Sitiju u novembru.

Voznijak je napustio Epl 1985, da bi se bavio širokim spektrom drugih interesovanja, ali je ostao vatreni pristalica kompanije i njen tehnologije.

Učestvovao je u TV programu "Ples sa zvezdama" 2009, a bio je i sudija u onlajn video emisiji pod nazivom "Lovci na jednoroge" koja procjenjuje ideje preduzetnika koji se takmiče za izgradnju startapa.

Bonus video: