Tomislav Radovanović novi v.d. direktora BIA

Radovanović je i nekadašnji šef Interventne brigade beogradskog MUP-a, bio je dio najužeg tima Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije

5839 pregleda 2 komentar(a)
Radovanović, Foto: Printscreen YouTube
Radovanović, Foto: Printscreen YouTube

Tomislav Radovanović, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije imenovan je danas za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), prenosi N1.

Radovanović je početkom ove godine smijenjen sa pozicije u MUP-u, odakle je prešao u Bezbjednosno informativnu agenciju, gdje mu je nadređeni bio Aleksandar Vulin, koji je 3. novembra ove godine podnio ostavku.

U javnosti je poznat po tome što je u drugoj polovini 2021. gostovao na TV Prva gdje je govorio o tome da je u MUP-u postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

NIN je u februaru ove godine pisao da je prema riječima samog Vučića, Radovanović njemu otkrio da je prisluškivan. On je naveo i da nije odmah vjerovao Radovanoviću jer nije htio da bude paranoičan.

„Ja sam vidio prije mjesec, dva ili tri zvaničnu izjavu koju je potpisao Radovanović, da je nedvosmisleno to što je jedna grupa radila na prikupljanju obaveštajnih podataka o meni i porodici, ja ću ljudima da kažem, to je neko radio po nečijem tuđem nalogu, bili su upleteni inostrani faktori. Gdje god bi otišao Danilo, pojavila bi se njegova slika. Kako to da godinu dana nema slika? Bilo je ljudi koji su bili doušnici stranih obavještajnih službi. Oni su njega pratili, on ih je uhvatio obojicu i kad su shvatili, on je pomislio da su neki sa ulice, uplašili su da želi fizički da se obračuna i izvadili su značke. Kad sam pitao ljude iz MUP-a rekli su da su nekog drugog pratili. Ja nikom nisam vjerovao, i Radovanoviću sam tražio da mi potkrijepi dokazima, ni rođenom bratu nisam vjerovao. Oni su to radili da bi me natjerali da se sklonim“, rekao je tada Vučić, prenosi N1.

Radovanović je izjavio i kako je slučaj Jovanjica bio „plan B“ te „paralelne strukture“ unutar MUP.

„Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsjednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspjeli da diskredituju predsjednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije“, naveo je Radovanović.

Prema pisanju KRIK-a Radovanović je uz načelnika MUP-ovog Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Gorana Nešića svjedočio još 2019. godine na suđenju dvojici bivših policajaca koji su optuženi za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitoj akciji policije u Potočarima 2015. godine. Kako su novinarima KRIK-a rekli advokati iz ovog postupka, svjedoci nisu dobili dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali.

Tomislav Radovanović je i nekadašnji šef Interventne brigade beogradskog MUP-a, bio je dio najužeg tima Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, piše Danas.

Imao je, kako su javljali režimski mediji, mnoge snimljene, odnosno prisluškivane razgovore koji su mu bili kapital sa kojim je pred kraj 2021. godine bio i jedan od favorita za funkciju direktora policije.

Bonus video: