Talat Džaferi će biti prvi Albanac premijer Sjeverne Makedonije

Imenovanje Džaferija za tehničkog premijera znači da će napustiti čelnu funkciju u parlamentu, na kojoj će ga, prema navodima medija, naslijediti kadar SDSM

6474 pregleda 3 komentar(a)
Džaferi, Foto: Printscreen YouTube
Džaferi, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi biće premijer tehničke vlade koja će biti formirana 100 dana pred izbore, odlučila je albanska partija Demoratska unija za integraciju (DUI), članica vladajuće koalicije.

To je na Fejsbuku objavio porparol DUI, šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, navodeći da je Centralno predsjedništvo DUI odlučilo da predsjednik Sobranja Talat Džaferi od 28. janura 2024. bude premijer Sjeverne Makedonije.

Parlamentarne političke stranke postigle su 4. decembra dogovor da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024, a drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori 8. maja.

Imenovanje Albanca za tehničkog premijera, 100 dana prije izbora bilo je dio je koalicionog sporazuma između bivšeg predsjednika SDSM Zorana Zaeva i lidera DUI Alija Ahmetija poslije izbora 2020. godine.

Premijer Sjeverne Makdonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski potvrdio je da će poštovati taj dogovor koji je postigao njegov prethodnik o, kako ističu funkcioneri DUI, „prvom premijeru Albancu u Sjevernoj Makedoniji“.

Imenovanje Džaferija za tehničkog premijera znači da će napustiti čelnu funkciju u parlamentu, na kojoj će ga, prema navodima medija, naslijediti kadar SDSM.

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE tražila je napuštanje koncepta tehničke vlade za pripremu izbora nazvane „Pržinska vlada“, a njen lider Hristijan Mickoski je otvoreno izjavio da ta stranka želi da spriječi izbor Albanca za tehničkog premijera Sjeverne Makedonije.

Bonus video: