Sjeverna Makedonija očekuje da Turska što skorije isporuči prvoosumnjičenog za ubistvo djevojčice

Palevski je po međunarodnoj potjernici uhapšen 5. decembra i gradu Balikesiru u Turskoj, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske

3040 pregleda 0 komentar(a)
Palevski, Foto: Mvr.gov.mk
Palevski, Foto: Mvr.gov.mk

Ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga je danas izjavio da očekuje da će Turska relativno brzo izručiti Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice prošle nedjelje i 74-godišnjeg frizera.

On je novinarima rekao da očekuje da će Turska naredne sedmice uzeti u proceduru zahtjev Sjeverne Makedonije za ekstradiciju Ljupča Palevskog - Palča koji je po međunarodnoj potjernci uhapšen 5. decembra u turskom gradu Balikesiru.

"Još je rano da se govori o bilo čemu. Relativno brzo očekujemo njegovo slanje u Makedoniju, ali treba da vidimo da li će iskoristiti sve pravne lijekove i da li će sistem u Turskoj dozvoliti da to (ekstradicija) bude na način kako smo mi tražili", rekao je Loga.

Napomenuo je da su su dokumenti turskim vlastima poslati i preko DHL-a, i elektronskim putem, i preko Minstarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i Ambasade u Turskoj.

"Dakle, vjerujem da će od ponedjeljka svi naši zahtjevi biti uzeti u obzir u daljem postupku u Turskoj", rekao je Loga.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije je 7. decembra uputilo Turskoj zahtjev za ekstradiciju Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj potjernici uhapšen 5. decembra i gradu Balikesiru u Turskoj, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je u slučaju otmice i ubistva 14-godišnje djevojčice Vanja Đorčevske i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog 5. decembra pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice.

Četvoro je osumnjčeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela - "otmice" i "dva ubistva na svirep način" - jednog maloljetnog lica i jednog iz koristoljublja, dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog djela "otmice maloljetnog lica".

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je u petak prihvatio predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Djevojčica je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutro i, po izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno tijelo je nađeno kod sela Brazda na periferiji Skoplja, gdje je bio i izgorjeli automobil "sitroen", korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodili su otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika "sitroena", koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 eura i tog automobila.

Bonus video: