Turska odredila 40-dnevni ekstradicioni pritvor osumnjičenom za ubistvo djevojčice i muškarca u Sjevernoj Makedoniji

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije je 7. decembra uputilo Turskoj zahtjev za ekstradiciju Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa

8222 pregleda 0 komentar(a)
Palevski, Foto: Mvr.gov.mk
Palevski, Foto: Mvr.gov.mk

Vlasti Turske su odredile ekstradicioni pritvor od 40 dana Ljupču Palevskom, prvoosumnjičenom za otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice i 74-godišnjeg frizera, saopštilo je danas Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije.

U saopštenju se navodi da je Ambasada Sjeverne Makedonije u Ankari dostavila Ministarstvu pravde notu Ministarstva spoljnih poslova Turske kojim ono obavještava da Palevskom, po dopisu Kancelarije glavnog javnog tužioca grada Balikesira, određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 40 dana.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije je 7. decembra uputilo Turskoj zahtjev za ekstradiciju Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj potjernci uhapšen 5. decembra u gradu Balikesiru u Turskoj, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je u slučaju otmice i ubistva djevojčice i frizera 5. decembra pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice.

Četvoro je osumnjčeno da su kao saizvršioci počinili krivična djela otmice i dva ubistva na svirep način - jednog maloljetnog lica i jednog iz koristoljublja, dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog djela otmice maloljetnog lica.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je prihvatio juče predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Djevojčica je kidnapovana u ponedjeljak 27. novembra oko 7.30 sati i po izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je tri sata kasnije - oko 10.00.

Njeno tijelo je nađeno kod sela Brazda na periferiji Skoplja, gdje je bio i zapaljeni automobil "sitroen", koji je korišćen za otmicu.

Bonus video: