Insitut za nestale osobe BiH: Identifikovana još jedna žrtva genocida u Srebrenici

Riječ je o posmrtnim ostacima Mušana Šiljkovića (1956) iz Vlasenice, na istoku BiH, koji je nestao na području Zvornika u julu 1995. godine

8966 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz  Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Foto: Shutterstock
Detalj iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Foto: Shutterstock

Identifikovana je žrtva genocida koji su u Srebrenici i okolini, u ljeto 1995. godine, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, saopštio je Insitut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH) 11. decembra.

Riječ je o posmrtnim ostacima Mušana Šiljkovića (1956) iz Vlasenice, na istoku BiH, koji je nestao na području Zvornika u julu 1995. godine.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine, iz masovne grobnice na lokalitetu Liplje kod Zvornika. Identifikovan je najprije putem DNK metode, a potom su identitet zvanično potvrdili i članovi porodice.

Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je DNK nalaz, "kojim je preliminarno utvrđen identitet žrtve stigao 2007, a potom i 2008. godine".

"No, porodica sve do sada, zbog činjenice da se radi o tijelu koje nije kompletno, nije smogla snage da pristupi i zvaničnoj identifikaciji i potpiše zapisnik o identifikaciji žrtve", navela je Fazlić.

Snage Vojske Republike Srpske ubile su u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Bonus video: