Hrvatska: Plenković zbog afere smijenio ministra privrede i njegovog savjetnika

Ove smjene su uslijedile pošto je nedjeljnik Nacional objavio da je posebni savjetnik ministra Davora Filipovića nudio lokalnoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora za veći broj državnih firmi i institucija

7244 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Screenshot/Youtube
Plenković, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smijenio je danas ministra privrede i održivog razvoja Davora Filipovića pošto se njegov savjetnik našao u centru afere, saopšteno je u Zagrebu.

Vladina pres služba saopštila je da je time ujedno Jurica Lovrinčević prestao da bude poseban savjetnik u kabinetu ministra, a takođe je na telefonskoj sjednici vlade razriješen i sa svih funkcija na koje ga je vlada imenovala.

Ove smjene su uslijedile pošto je nedjeljnik Nacional objavio da je posebni savjetnik ministra Filipovića nudio lokalnoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora za veći broj državnih firmi i institucija.

Obećane uplate za zakup oglasnog prostora bile su i iznad 200.000 eura, a on je, kako je navedeno, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati pola predviđenog novca.

List Nacional je uz tekst objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

Potpredsjednik vlade Branko Bačić iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice izjavio je ranije danas novinarima da je Lovrinčevićeva karijera u vladi završena ukoliko se pokaže da su navodi Nacionala tačni.

Lovrinčević je putem Linkdina demantovao navode Nacionala napisavši da "nikad nije uzeo ili tražio proviziju, mito, 'kovertu' ili 'kickback'".

"Niti imam potrebu uzeti jer opštepoznato je da mi novca ne nedostaje i svoju sam imovinu stekao na tržištu i na sve uredno platio poreze i davanja, a isto tako takav je postupak u suprotnosti s načelima po kojima živim i radim cio život", napisao je, među ostalim, Lovrinčević.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštila je da istražuje slučaj pošto je Nacional dostavio snimke i dokumentaciju koja im je bila na raspolaganju.

Bonus video: