Hovenijer: Omogućiti smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

"Stoga je važno da svi zvaničnici na Kosovu, na svim nivoima, učine sve što je moguće da olakšaju punu primjenu Administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika", naveo je on

1792 pregleda 2 komentar(a)
Hovenijer, Foto: Printscreen
Hovenijer, Foto: Printscreen

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da svi zvaničnici na Kosovu treba da urade sve da omoguće punu primjenu administrativnog uputstva i omoguće građanima da smijene gradonačelnike na sjeveru Kosova.

Istakao je da je Vlada Kosova to uputstvo donijela na zahtjev EU i SAD kako bi se u cilju deeskalacije omogućili vanredni lokalni izbori na sjeveru.

"Stoga je važno da svi zvaničnici na Kosovu, na svim nivoima, učine sve što je moguće da olakšaju punu primjenu Administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika. Oni bi trebalo da daju sve od sebe kako bi osigurali da građani mogu da ostvare svoja demokratska prava. Veoma smo zabrinuti ako neko ne pokazuje to razumijevanje i fleksibilnost", rekao je Hovenijer.

Razumijevanje i fleksibilnost za smjenu četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova, prema riječima Sanje Krtinić, ne pokazuju ni lokalne ni centralne kosovske institucije.

Ona je sa grupom građana u dva navrata u posljednje dvije nedjelje pokušala da opštini Sjeverna Mitrovica preda zahtjev za smjenu gradonačelnika, ali bezuspješno.

“Smetao im je naslov zahtjeva, to je jedna stvar, druga stvar sadržina zahtjeva i navode da postoji neki određeni član i stavka u Administrativnom upustvu i da naš zahtjev nije u skladu u odnosu na te članove, što nama predstavlja jednu veliku nebulozu. Takođe, nama ovo vraćanje od strane lokalne samouprave i neusmjeravanje na centralni nivo, jer taj zahtjev je trebalo da ode na centralni nivo i centralni nivo je trebalo da odluči da li se zahtjev prihvata ili ne prihvata ili ulazi u dalju proceduru. Ono što je nama rečeno, rečeno nam je u mejlu da je zahtjev odbijen od strane predsjedavajućeg Skupštine opštine gospodina Ugljanina (Nedžad Ugljanin)”, rekla je za za Glas Amerike Sanja Krtinić.

Predsjedavajući Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin saopštio je ranije da nije prihvatio zahtjev zato što, kako je naveo, nije ispoštovana procedura koju nalaže Administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova za smjenu predsjednika opštine putem peticije.

Međutim, Eugen Cakoli iz Demokratskog institua Kosova smatra da je predsjedavajući SO Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin prekršio zakon odbacivši zahtjev za smjenu gradonačelnika.

On je na Fejsbuku naveo da predsjedavajući Skupštine opštine nema nadležnost, ni po zakonu ni prema administrativnom uputstvu, da ocjenjuje prihvatljivost zahtjeva.

"Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica je prekršio zakon i druge akte, odlukom da odbije zahtjev građana za smjenu predsjednika opštine. Predsjedavajući nema nadležnost, ni po zakonu ni prema administrativnom uputstvu, da ocjenjuje prihvatljivost zahtjeva, a kamoli da ga odbije", naveo je Cakoli.

Prema Administrativnom uputstvu svaki građanin ili grupa građana sa pravom glasa ima pravo da pokrene inicijativu za smjenu gradonačelnika opštine, a potom taj zahtjev u roku od mjesec dana treba da potpiše najmanje 20 posto birača određene opštine.

Ukoliko Centralna izborna komisija konstatuje da su prikupljeni potpisi 20 posto upisanih birača, organizuje se glasanje za smjenu gradonačelnika od strane CIK-a.

Bonus video: