Ustavni sud Albanije suspendovao primjenu sporazuma s Italijom o migrantima

Ova današnja odluka suda znači da parlament Albanije neće moći u četvrtak, kako je ranije planirano, da ratifikuje sporazum

5833 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ustavni sud Albanije je danas privremeno blokirao ratifikaciju sporazuma Italije i Albanije da se u Albaniji vrši obrada zahtjeva za azil određenog broja migranata koji u Italiju stižu morskim putem.

Predsjedavajuća suda Olta Zakaj je za 18. januar zakazala javno slušanje u vezi sa slučajem kako bi se utvrdilo da li sporazum krši ustav Albanije.

Ova današnja odluka suda znači da parlament Albanije neće moći u četvrtak, kako je ranije planirano, da ratifikuje sporazum.

Prethodno su opozicione partije podnijele zahtjev sudu tvrdeći da je sporazum u suprotnosti sa albanskim ustavom i međunarodnim pravom.

Opozicija kaže da bi zbrinjavanje migranata na taj način uskratilo "svako pravo koje albanski Ustav nudi svim ostalim građanima Albanije".

Prema sporazumu potpisanom u novembru, Albanija bi trebalo da prihvati do 36.000 migranata na godinu dana, ili oko 3.000 mjesečno, koji bi pokušavali da ilegalno dođu u Italiju.

Albanija bi migrante smjestila u dva objekta, dok bi Italija ubrzano rješavala njihove zahtjeve za azil.

Oba prihvatna centra, jedan u luci Medova i drugi u blizini bivšeg vojnog aerodroma u Gjaderu u sjevernoj Albaniji, trebalo je da vode italijanski zvaničnici, a albanski čuvari bi nadgledali bezbjednost oko centara.

Italija se takođe obavezala da će platiti izgradnju i rad oba prihvatna centra.

Bonus video: