Bundesrat o proširenju Evropske unije: Ne zaboraviti Zapadni Balkan

"Dosadašnja proširenja su, pokazala je istorija, Evropsku uniju učinila jačom", rekao je premijer Bremena, Andreas Bovenšulte

2677 pregleda 0 komentar(a)
Bundesrat (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Bundesrat (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Bundesrat, vijeće pokrajina nemačkog parlamenta, podržalo je početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji, kao i evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

"Proširenje je zbog razvoja događaja u svijetu u geopolitičkom interesu same Evropske unije", navodi se u zajedničkoj izjavi koju su poslanici izglasali u petak.

"Dosadašnja proširenja su, pokazala je istorija, Evropsku uniju učinila jačom", rekao je premijer Bremena, Andreas Bovenšulte.

Iako je sada pažnja usmjerena na Ukrajinu, ne smiju se zaboraviti zemlje Zapadnog Balkana od kojih neke već 20 godina nastoje da budu dio EU, dodao je Bovenšulte.

I ministarka za Evropu pokrajine Hesen Lucija Putrih istakla je da treba "pružiti ruku" milionima ljudi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Ulazak u Uniju se, prema njenim riječima, već odavno više ne zasniva samo na ekonomskim razlozima.

"To je ulazak u porodicu vrijednosti. U porodicu koja obećava bezbjednost, blagostanje i mir", rekla je Putrihova dodajući i da za zemlje koje žele u EU ne mogu da važe posebni uslovi.

Države, zaključila je, moraju da ispune preduslove za članstvo.

Slično je govorio i ministar za Evropu Severne Rajne-Vestfalije, Natanijel Liminiski (Nathanael), koji je zemlje kandidate za članstvo pozvao da "započnu turbo reforme".

Evropska unija je na samitu u četvrtak odlučila da počne pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

Bonus video: