Beograd zavisi od Nestorovića?

Ubjedljiva pobjeda Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji, izbore obilježile optužbe o brojnim neregularnostima, uključujući dovođenje birača sa strane

28810 pregleda 54 reakcija 13 komentar(a)
Vučićevo obraćanje nakon saopštenja prvih rezultata, Foto: REUTERS
Vučićevo obraćanje nakon saopštenja prvih rezultata, Foto: REUTERS

Srpska napredna stranke (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića ubjedljivo je pobijedila na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji, dok je prema preliminarnim rezultatima na lokalnom nivou u Beogradu zabilježila značajan pad podrške, a to hoće li zadržati vlast u prijestonici po svoj prilici zavisiće od toga kome će se prikloniti nova partija na srpskoj sceni koju predvodi doktor Branimir Nestorović.

Prema prvim procjenama lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane " u Beogradu je osvojila 38,4 odsto glasova dok je za opozicionu listu "Srbija protiv nasilja" glasalo 35,1 odsto birača, za koaliciju NADA 6 odsto dok je tradicionalni partner SNS-a Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila 4,8 odsto glasova.

Nestorović
Nestorovićfoto: BETAPHOTO

Najveće iznenađenje izbora u Srbiji na republičkom i na lokalnom nivou je lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" koja je na lokalnom nivou osvojila 5,4 odsto mandata što znači da će ona biti odlučujući faktor u formiranju lokalnih vlasti.

U večerašnjem obraćanju nakon proglašenja preliminarnih rezultata, koje nije imalo slavljenički ton, Aleksandar Vučić je istakao da su rezultati na republičkom nivou prevazišli sva očekivanja i procjene, ali je kazao da će naredna gradska vlast u Beogradu vjerovatno zavisiti od toga sa kim odluči da ide lista "Mi - Glas iz naroda" Branimira Nestorovića.

Nestorović je ranije večeras, komentarišući rezultat na republičkom nivou prema kojem je njegova lista osvojila 13 mandata, kazao da neće trgovati i da nemaju koalicioni potencijal. "Prije 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igdje ičega, bez infrastrukture", rekao je Nestorović i dodao su postigli ogroman uspeh. "Mislim da ovo niko nikada nije uradio u Srbiji. Bilo bi glupo da ovu narodnu energiju koja je uložena u nas iznevjerimo na prvom koraku". "Koalicija bi bila smrtnosna za nas", kazao je Nestorović, ali nije isključio pregovore na lokalnom nivou u Beogradu.

Na republičkom nivou prema preliminarnim rezultatima agencija CeSID/IPSOS-a lista "Aleksanadar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja ima 250 poslanika. Na drugom mjestu je koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata, a treću poziciju zauzima koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS) sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata, dok je za listu "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" za glasalo oko 4,8 odsto birača, što znači da će ta lista imati 13 poslanika.

Nositeljka izborne liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić kazala je večeras da oni apsolutno ne prihvataju objavu na beogradskim izborima onako kako ih je predstavila SNS. "Što se parlamentarnih izbora tiče, praćene brojnim neregularnostima, naša projekcija je da SPN izlazi sa rezultatom od najmanje 26 odsto", kazala je. Ona je rekla da će oni iskoristiti "sve demokratske načine da odbrane volju svih građana Srbije".

SPN
foto: REUTERS

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić večeras je komenatrišući rezultat njegove partije, koja je osvojila skoro duplo manje glasova u odnosu na prethodne izborne cikluse, kazao da je razočaran rezultatom ističući da je spreman da "razgovara o novim kadrovskim rješenjima" uključujući i svoje povlačenje sa čela stranke.

Izborni dan obilježile su međusobne optužbe učesnika izbora o brojnim neregularnostima. Predstavnici opozicionih lista naveli su da su građani Republike Srpske organizovano autobusima dovoženi u beogradsku Štark arenu, odakle su dalje razvoženi na biračka mjesta gde su glasali, za šta su predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) i premijerka Ana Brnabić naveli da su u pitanju građani Srbije, koji su upisani u birački spisak.

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov sinoć je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da je posebno zabrinjavajući intenzitet nasilja danas, u izbornom danu, i da su brojni primeri dovoženja birača sa strane. "Dovoženja birača van teritorije Beograda, ali i reakcija premijerke govore o nedemokratskom karakteru ovih izbora, odnosno da poimanje fer izbora zavisi od toga ko ih kako tumači", rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je kazao da su njihovi posmatrači, koji su bili raspoređeni na ukupno 1000 biračkih mjesta, utvrdili da "Arena nije jedino zbirno mjesto za glasače". On je istakao da su fantomski birači i birački spisak tema koja je veoma kompleksna. "Jedan od elemenata te teme danas dobija posebnu dimenziju".

Nevladine organizacije i posmatrači izbora naveli su da su primijećene i bojne druge nepravilnosti, poput "bugarskog voza", vođenja paralelnih spiskova, moguće kupovine glasova, fotografisanje glasačkih listića.

Državna Izborna Komisija potvrdila je da su posmatrači izbornog nadzora organizacije CRTA napadnuti na sjeveru Srbije. Jedna osoba je kasnije uhapšena u vezi sa incidentom.

Premijerka Brnabić je u prvom obraćanju nakon okončanja izbora optužila opoziciju i kako je kazala "tajkunske medije" za širenje laži i dezinformacija u cilju širenja panike i haosa.

Do 19.00 sati je na parlamentarne izbore na nivou Srbije izašlo 55,5 odsto građana sa pravom glasa. Izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 19 časova bila je 55,1 odsto. Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 19 časova izašlo je 54,8 odsto birača što je više nego na izborima 2022. kada je do 19 časova odziv birača bio 52,2 odsto.

Bonus video: