Zdravstveno stanje Mladića "sve gore", sin tvrdi da je stav stručnjaka da bi morao biti prebačen u Srbiju

Darko Mladić je rekao da se njegov otac "jedva kreće" i da "čak i u Mehanizmu više ne mogu da kažu da je u dobrom zdravstvenom stanju, već priznaju da je jako loše"

9244 pregleda 3 komentar(a)
Zatvor u Ševeningenu, Foto: Shutterstock
Zatvor u Ševeningenu, Foto: Shutterstock

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića se sve više pogoršava i stav medicinskih eksperata je da bi morao da iz pritvora Haškog mehanizma bude prebačen u Srbiju, gdje bi mogao da dobije adekvatno liječenje, izjavio je njegov sin Darko Mladić.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen je pravosnažno pred sudom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Darko Mladić je rekao, kako prenosi RTRS, da su predstavnici Srbije i Rusije na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 12. decembra, tokom redovne rasprave o radu Mehanizma, zatražili da Mladić bude otpušten zbog humanitarnih razloga ili da mu se omogući da izdržava kaznu u Srbiji, te ukazali da on ima lošije dijagnoze i zdravstveno stanje od optuženog za genocid u Ruandi Felisijana Kabuge, kojem su zbog bolesti prekinuli suđenje i pustili ga kući.

"Rusi su rekli da moraju standardi da se poštuju i da mora da dobije ljekarsku njegu, da bude tretiran u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem", naveo je Darko Mladić.

On je dodao da se Mladić "jedva kreće" i da "čak i u Mehanizmu više ne mogu da kažu da je u dobrom zdravstvenom stanju, već priznaju da je jako loše", piše RTRS.

Darko Mladić je rekao da je njegov otac do sada imao višestruke moždane udare od kojih "najmanje tri veoma ozbiljna", a da se na snimcima glave, do kojih je porodica došla, vidi da ima ozbiljna oštećenja, a imao je "sigurno i jedan infarkt srca".

"Povrh toga ima problema u liječenju, davali su mu megadoze betablokatora i previše mu usporili rad srca, pa su mu otkucaji padali na ispod 40 u minuti. Јa sam na to reagovao od ljetos kad sam počeo da primjećujemo da on skraćuje posjete, da ne može da drži uspravno glavu poslije ljekova koje su mu davali", naveo je Mladić.

On je rekao da je, nakon što je to uočeno, Mehanizam pristao da ga pregledaju srpski kardiolog i pulmolog, ali su posjetu neurologa dozvolili tek u novembru.

"Mi smo u tim posjetama i analizi onih dokumenata koje su nam dali vidjeli ozbiljne probleme, greške u liječenju. Već u produženom periodu ima pad zdravstvenog stanja, ali dio tih problema bio je indukovan megadozama betablokatora. Čim smo uspjeli da regulišemo da su mu smanjili doze, sad mu je bolje. Oni su prvo bili čak ukinuli doze, što nije smjelo da se radi, pa su mu naknadno dali neke druge", rekao je Darko Mladić za Srnu.

Kao stalni problem, Darko Mladić istakao je da se porodici ne dostavlja kompletna dokumentacija, pa tako na snimak koronarografije čekaju već skoro 15 mjeseci, a u međuvremenu je promijenjen pravilnik i dodatno otežano davanje medicinske dokumentacije.

Pritom je Mladiću "dramatično pogoršana snaga srca", pogotovo nakon što jer prošle godine obolio od koronavirusa.

"Pulmolog je konstatovao da nije liječen adekvatno od korone, zbog čega smo podnijeli tužbu sudu. Sud je otprilike 'oprao ruke', navodeći da ne želi da se miješa, ali mi želimo saslušanje medicinskih eksperata", naveo je Darko Mladić.

On je kazao da se pritvorski čuvari u Mehanizmu trude i pomažu, ali da nisu stručno medicinsko osoblje, niti da su to uslovi za ljude sa simptomima kakve ima Mladić, jer, kako tvrdi, ne mogu da mu pruže njegu koja mu je potrebna.

Prema njegovim riječima, Mladića je pretprošlog četvrtka posjetila supruga, ali je on dan kasnije prebačen u bolnicu gdje ostao i u subotu i nedjelju, a vratili su ga u ponedjeljak.

Darko Mladić rekao je da porodica "ne može da odustane", jer se zdravstveno stanje njegovog oca pogoršava i tražiće da bude odobrena posjeta ljekarskog tima od najmanje četiri eksperta.

"Radimo na tome da se pošalju kardiolog, neurolog, pulmolog, a vidjećemo još neke specijalnosti. Imaćemo ljekarski tim od najmanje tri-četiri eksperta iz Srbije, a možda i iz Republike Srpske. U kontaktu smo sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci da oni daju dio tih stručnjaka", rekao je Mladić.

Bonus video: