CRTA: Rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju volju građana, zbog obima i vrste zloupotreba tokom glasanja

Programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov je, na konferenciji za novinare, rekao da je posmatračka misija te organizacije izrazila veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocjenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan

4986 pregleda 3 komentar(a)
Nedeljkov, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Nedeljkov, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodnu volju birača, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja u tom gradu, saopštila je posmatračka misija CRTA.

Programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov je, na konferenciji za novinare, rekao da je posmatračka misija te organizacije izrazila veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocjenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

"Na pet odsto biračkih mjesta za parlamentarne izbore i na devet procenata biračkih mjesta za beogradske izbore zabilježene su nepravilnosti, koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate", kazao je Nedeljkov.

Kako prenosi Slobodna Evropa, on je istakao da je u popodnevnim i večernjim satima izbornog dana postojao "jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unaprijed popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na tim biračkim mjestima, naročito u Beogradu".

"Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj biračkih mjesta na kojima su zabilježeni slučajevi da se neko potpisao u birački spisak umjesto birača u poređenju sa prvom polovinom dana", rekao je Nedeljkov.

Izborni dan je završen, kako je dodao, u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mjesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkog mjesta.

"Pod takvim uslovima, legitimitet svih narednih lokalnih izbora biće pod istom sumnjom, ukoliko se institucije ne angažuju u cilju utvrđivanja istine i odgovornosti za kršenje i izigravanje zakona i urušavanja legitimiteta izbora", rekao je Nedeljkov.

Bonus video: