Protest koalicije "Srbija protiv nasilja": Aleksić i Tepić štrajkuju glađu, napadnut direktor zavoda za statistiku...

Poslanica Marinika Tepić je rekla da su poslanici u RIK donijeli dokaze o stotinama nepravilnosti u izbornom danu, od organizovanog glasanja do plaćanja za glas

33915 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Sa protesta, Foto: BETAPHOTO
Sa protesta, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.12.2023. 23:12h

Troje mladih, studenata iz pokreta "Studenti protiv nasilja" moći će da uđu u zgradu male skupštine gde se nalazi Republička izborna komisija (RIK), u prostorije u kojima su poslanici iz redova koalicije "Srbija protiv nasilja".

Kako je rečeno ispred zgrade RIK-a u Beogradu studenti će moći da prate proces koji se odvija u RIK-u i moći će da tokom noći ostanu u zgradi sa poslanicima liste "Srbija protiv nasilja".

Narodna poslanica i potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić započeli su večeras štrajk glađu u zgradi RIK-a, zahtijevajući poništavanje beogradskih izbora i ponavljanje čitavog izbornog procesa, jer smatraju da su izbori pokradeni.

Tepić je rekla da su poslanici u RIK donijeli dokaze o stotinama nepravilnosti u izbornom danu, od organizovanog glasanja do plaćanja za glas.

Ispred zgrade i dalje se nalazi veća grupa građana, pretežno mladih koji ne žele da se raziđu i traže da čuju plan za naredne poteze.

Tokom večeri došlo je do nekoliko manjih incidenata, a napadnut je i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kojeg je nekoliko ljudi pokušalo da spriječi da uđe u zgradu, međutim obezbjeđenje ga je sprovelo unutra.

U međuvremenu u zgradi je održana sjednica RIK-a na kojoj su objavljeni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora.

Dio učesnika pokušao da okruži RIK

U centru Beograda ispred sjedišta Republičke izbirne komisije (RIK) građani, na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja", koja tvrdi da je bilo izbornih neregularnosti, protestuju već tri i po sta, javio je reporter agencije Beta oko 22 sata.

Isred sjedišta RIK-a u Ulici kralja Milana gdje je u toku sjednica ovog tijela, građani povremeno skandiraju "lopovi, lopovi" i duvaju u pištaljke izražavajući time nezadovoljstvo i tražeći da beogradski izbori budu poništeni.

Okupljenima se na kratko obartio i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji je ponovio da će poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" ostati u zgradi RIK-a dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, te je apelovao da protest bude miran.

Saobraćaj je i dalje obustavljen od raskrsnice Kralja Milana i Kneza Miloša, pa do Igumanove palate na Terazijama.

Dio učesnika protesta, na koji je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja" zbog navodnih izbornih neregularnosti, pokušao je da okruži zgradu Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu i spriječi održavanje sjednice Republičke izborne komisije (RIK) koja je zakazana za 21 sat u toj zgradi.

Dio okupljenih došao je na sporedni ulaz iz Ulice kraljice Marije, gdje se nalazi kordon policije, nakon čega su pozvani da se vrate na glavni ulaz u zgradu Narodne skupštine.

Kako je prenijela televizija N1, više članova RIK-a je ušlo u zgradu Narodne skupštine, vjerovatno na taj sporedni ulaz jer je glavni u Ulici kralja Milana blokiran od početka protesta.

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" pozvali su ranije okupljene da ostanu ispred Narodne skupštine do 21 sat i na taj način pokušaju da spriječe održavanje sjednice RIK-a.

Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" ušli su ranije u zgradu Narodne skupštine kako bi RIK-u predali dokaze o nepravilnostima tokom jučerašnjih izbora, koji su, kako kažu, uticali na rezultat.

Oni traže poništavanje izbora i njihovo ponavljanje pod fer uslovima i sa sređenim biračkim spiskovima.

Dvoje predstavnika te liste Miroslav Aleksić i Marinika Tepić su, prije ulaska u zgradu Narodne skupštine, najavili da će započeti štrajk glađu dok se njihovi zahtjevi za poništenje izbora ne ispune.

Obradović: Nećemo napustiti sjedište RIK-a dok izbori u Beogradu ne budu poništeni

Kandidat koalicije "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović izjavio je večeras da su predstavnici te koalicije zatražili od Republičke izborne komisije (RIK) da, "zbog nepravilnosti", poništi beogradske izbore, te da njihovi predstavnici neće napustiti sjedište RIK-a dok to ne bude urađeno.

On je rekao novinarima ispred sjedišta RIK-a u Ulici kralja Milana u Beogradu, gdje je u toku protest građana, da je RIK-u zvanično predat zahtjev za poništenje izbora.

Obradović je kazao da je obezbjeđenje u sjedište RIK pustilo da uđu samo narodni poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja", te je pozvao i ostale opozicione poslanike da se pridruže.

"Mi ćemo ostati unutra. Nema izlaska, nema ulaska, sve dok izbori u Beogradu ne budu poništeni", rekao je Obradović.

On je dodao da građani koji protestuju, kao i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" ne žele nikakve nemire, te apelovao da protest bude miran.

Građani, na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja", od nešto poslije 18 časova protestuju ispred sjedišta RIK-a, a okupljanje protiče uz pogrdna skandiranja na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i uzvike "lopovi, lopovi"...

Tokom skoro dvočasovnog protesta došlo je i do sporadičnih incidenata i guranja oko metalne ograde kojom je bila okruženo sjedište RIK-a, a dio okupljenih bacao je paradajz i jaja na zgradu.

Većih incidenata na protestu nije bilo, a na protestu nema uniformisane policije, javio je reporter agencije Beta.

Od raskrsnice Ulica kralja Milana i Kneza Miloša, kod Londona, pa sve do Igumanove palate na Terazijama, saobraćaj je zaustavljen.

Tepić: : Imamo stotine primjedbi, štrajkovaćemo glađu

Narodna poslanica i jedna od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja " Marinika Tepić obratila se iz zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u beogradu, gdje su ona i još nekoliko poslanika pušteni da uđu, i ponovila da neće priznati rezultate izbora.

"Ušli smo u RIK kao narodni poslanici jer ne smijemo da priznamo beogradske izbore, imamo stotine primjedbi, bilo je mnogo glasača iz susjednih zemalja, ministar policije druge države glasao je na izborima za Beograd. Imamo stotine primjedbi pišu se prigovori, Miroslav Aleksić i ja ostajemo ovdje duže vrijeme i započinjemo štrajk glađu", rekla je Tepić, prenio je N1.

Kako se na snimku čulo, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da njih dvoje neće biti sami i da će im se pridružiti i ostali, a sa njima su još i Vladimir Obradović, Srđan Milivojević i Borisav Novaković.

Marinika Tepić je dodala da je predsjednika RIK Vladimira Dimitrijevića pitala kakao je moguće da na beogradskim izborima glasa ministar policije jedne strane zemlje, i da je njegov odgovor bio "na osnovu prebivališta".

"To je u potpunosti protivzakonito. Kako visoki državni funkcioner jedne strane zemlje može da ima državljanstvo i prebivalište u drugoj zemlji. To je protivno zakonima", istakla je Tepić.

Ispred zgrade RIK-a protestuju građani koji uzvikuju "lopovi lopovi" i "Izdaja, izdaja".

N1 prenosi da je jedan mladić preko megafona "obnarodovao" da Miroslav Aleksić i Marinika Tepić stupaju u štrajk glađu do poništavanja izbora u Beogradu. Kazao je i da okupljeni "sačuvaju jaja i paradajz za predstavnike SNS-a".

Jajima na sjedište RIK

Građani koji smatraju da su izbori u Beogradu ozbiljno pokradeni okupili su se ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Kralja Milana 14, a u jednom trenutku je na prozore ovog zdanja poletjelo nekoliko jaja.

Predstavnici liste "Srbija protov nasilja" odmah su reagovali i preko megafona su zamolili građane da više ne bacaju jaja na zgradu Narodne skupštine u Ulici kralja Milana, gdje je sjedište RIK-a.

Nešto prije toga, poslanici sa ove liste su ušli u zgradu Narodne skupštine kako bi Republičkoj izbornoj komisiji predali dokaze o nepravilnostima tokom jučerašnjih izbora, koji su, kako kažu, uticali na rezultat.

Oni traže poništavanje izbora i njihovo ponavljanje pod fer uslovima i sa sređenim biračkim spiskovima.

Dvoje predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i Marinika Tepišć su čak, prije ulaska u zgradu Narodne skupštine u kojoj je sjedište RIK-a, najavili da će započeti štrajk glađu dok se njihovi zahtjevi za poništenje izbora ne ispune.

U jednom trenutku, ispred RIK-a je došlo do okršaja i pokušaja uklanjanja ograde.

Grupa momaka pokušala je da ukloni ugradu, ali su ih spriječili okupljeni na protestu, kao i obezbjeđenje ispred RIK-a, prnosi Beta.

Reporter N1 je javio da je ograda ispred RIK-a probijena.

Organizatori iz "Srbije protiv nasilja" pozvali su okupljene da ne bacaju jaja i druge predmete na prozore RIK-a, što je propraćeno zvužducima.

Građani ispred RIK-a u Ulici kralja Milana skandiraju "lopovi lopovi" i pogrdne parole na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Saobraćaj je obustavljen od raskrsnice kod Londona, a okupljeni su ispunili prostor parka između zgrade gradske skupštine i predsjedništva Srbije.

Pun je i obližnji park a okupljeni duvanjem u pištaljke izražavaju nezadovoljstvo dešavanjima u izbornom danu.

Kako javlja reporter Bete, ispred zgrade RIK-a je postavljena ograda sa srpskom zastavom, a građani i dalje pristižu iz pravca platoa do mjesta protesta.

Đilas: Bilo bi najlogičnije da se izbori ponove

Jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Dragan Đilas rekao je ispred zgrade RIK-a da je bijes naroda ogroman i da je juče cijelog dana bilo jasno da je izborna krađa organizovana, te da je veliki broj građana iz susjednih država glasao na beogradskim izborima.

"Bilo bi najlogičnije da se izbori ponove" rekao je Đilas.

On je na pitanje o štrajku glađu Marinike Tepić i Miroslava Aleksića kroz suze rekao da nije presrećan tom odlukom i da će se "sve završiti prije nego što bude posljedica po njih dvoje".

Obradović: Nećemo prihvatiti rezultate beogradskih izbora

Građani su se ranije okupili ispred Gradske skupštine u Beogradu na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" koja tvrdi da je na izborima došlo do krađe, da bi odbranili izbornu volju.

Kandidat za gradonačelnika te koalicije Vladimir Obradović rekao je da su svi bili svjedoci nepravilnosti koje su se juče dešavale i da neće prihvatiti rezultate beogradskih izbora.

"SNS i SPS uprkos tome nisu u mogućnosti da formiraju vlast, ali nevezano nepravilnosti se moraju otkloniti. Spremili smo dokaze koji na nepravilnosti ukazuju i sada ćemo ih sa zahtjevom za poništavanje odnijeti u Republičku izbornu komisiju", rekao je Obradović.

Okupljeni nose parole "Hoću moj gas", "Beograd pokraden od Kurte i Murte" i zviždanjem u pištaljke izražavaju nezadovoljstvo zbog dešavanja na jučerašnjim izborima.

Među okupljenima su i predstavnici koalicije Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta,koji će kako je najavljeno poslije obraćanja novinarima otići do sjedišta RIK.

Bonus video: