Vučić i SNS stvorili nefer uslove za trku

Međunarodni posmatrači saopštili da su izbori u Srbiji poremećeni brojnim nepravilnostima, uključujući dominaciju predsjednika i kupovinu glasova

14186 pregleda 16 komentar(a)
Ispred RIK-a sinoć je došlo do okršaja i pokušaja uklanjanja ograde, Foto: Beta/AP
Ispred RIK-a sinoć je došlo do okršaja i pokušaja uklanjanja ograde, Foto: Beta/AP

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji bilo je nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, a u kampanji koja im je prethodila uočeni su ozbiljni problemi, poput pristrasnog izvještavanja u medijima i dominacije predsjednika države i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavili su juče u Beogradu predstavnici međunarodnih posmatračkih misija.

Šefovi misija su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da su uočili neravnopravan tretman političkih stranaka u medijima i neravnopravne uslove, uz dominaciju vladajuće stranke koja je imala “sistemsku prednost”.

Lista “Srbija ne sme da stane” okupljena oko SNS na parlamentarnim izborima je osvojila 46,72 odsto glasova, prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu obrađenih 95,7 biračkih mjesta. Opozicioni blok “Srbija protiv nasilja” je na drugom mjestu sa 23,52 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije treća sa 6,57 procenata. Koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije 5,03 odsto, a lista “Mi glas iz naroda - Branimir Nestorović” 4,49 odsto glasova. Koalicija “Nacionalno okupljanje”, koju čine pokret Dveri, stranka Zavetnici i javne ličnosti, osvojila je 2,78 odsto.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” tvrdi da je bilo velikih kršenja izbornog procesa, uključujući pritisak na birače i kupovinu glasova, zbog čega su zatražili poništavanje izbora u Beogradu. Njeni predstavnici su kazali da je u prijestonicu dovedeno više od 40.000 ljudi bez legalnog prebivališta u tom gradu, radi glasanja za listu “Srbija ne sme da stane”.

Predstavnici međunarodnih misija, koje su ukupno imale 357 posmatrača, naveli su da su fundamentalne slobode uglavnom poštovane, ali da je bilo oštre retorike, pristrasnosti medija, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa.

Glasanje na biračkom mjestu u Beogradu
Glasanje na biračkom mjestu u Beogradufoto: BETAPHOTO

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Albert Jonson, rekao je da su izbori tehnički bili dobro organizovani i da je glasačima ponuđen izbor političkih alternativa, ali da je šef države bio “previše prisutan u medijima” i da je “zajedno sa vladajućom strankom stvorio nepravedne uslove za učesnike izbora”.

“U kampanji je dominirao predsjednik Aleksandar Vučić, bilo je agresivne i zapaljive retorike, polarizacije, lične diskreditacije. Sloboda izražavanja i okupljanja je uglavnom poštovana tokom kampanje, ali su pritisci na javni sektor i prikupljanje glasova u javnom sektoru uticali da ne može da se napravi slobodan izbor”, kazao je Jonson.

Naveo je da je uočen “veliki uticaj vlade na gotovo sve medije” i da je opozicija isticala da nije imala pristup mnogim medijima, naročito prije izbora, dodajući da su “dobili nekoliko izvještaja da su novinari sa kritičkim stavom često na meti napada političara i provladinih medija”.

Jonson je rekao da je izborni dan “protekao uglavnom dobro”, ali da je bilo nepravilnosti koje se odnose na postojanje preminulih osoba u biračkim spiskovima i dolazak birača iz drugih zemalja da glasaju.

Upitan da li su uočene nepravilnosti dovoljno ozbiljne da dođe do poništavanja glasanja, Jonson je rekao da “nisu u poziciji da govore o efektima takve prakse”.

“Nismo u poziciji da govorimo o poništavanju glasanja, to nije dio našeg mandata. Ali govorili smo o ovim stvarima u našim preporukama, one se odnose na efektivno upravljanje izbornim procesom. Ostajemo u kontaktu sa vlastima Srbije i ispratićemo sve u vezi sa tim preporukama”, kazao je Jonson.

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" i okupljeni Beograđani zatražili su sinoć ponavljanje izbora u Beogradu, tvrdeći da je izborna krađa u nedjelju bila "očigledna"

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i agencija Ipsos saopštili su da je prema preliminarnim rezultatima beogradskih izbora, na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” osvojila 38,9 odsto glasova, a lista “Srbija protiv nasilja” 34,6 odsto. Cenzus su prešle i koalicija NADA sa šest odsto glasova, “Mi - Glas iz naroda” sa 5,3 odsto i “Ivica Dačić - Premijer Srbije” sa 4,8 odsto glasova.

Analitičari su uoči izbora predviđali da će se najneizvjesnija bitka voditi za Beograd, gdje su šanse vlasti i opozicije bili prilično izjednačene.

Tepić i Aleksić najavili štrajk glađu

Na poziv koalicije “Srbija protiv nasilja”, građani koji smatraju da su izbori u Beogradu pokradeni, okupili su se sinoć ispred sjedišta Republičke izborne komisije da “brane izbornu volju”.

Narodna poslanica i jedna od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja”, Marinika Tepić, obratila se iz zgrade RIK-a i ponovila da neće priznati rezultate izbora.

“Ušli smo u RIK kao narodni poslanici jer ne smijemo da priznamo beogradske izbore, imamo stotine primjedbi, bilo je mnogo glasača iz susjednih zemalja, ministar policije druge države glasao je na izborima za Beograd. Imamo stotine primjedbi, pišu se prigovori, Miroslav Aleksić i ja ostajemo ovdje duže vrijeme i započinjemo štrajk glađu”, rekla je Tepić, a prenio N1.

Kako se na snimku čulo, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da njih dvoje neće biti sami i da će im se pridružiti i ostali.

Lideri bloka 'Srbija protiv nasilja'
Lideri bloka "Srbija protiv nasilja"foto: Reuters

Agencija Beta je prenijela da je u jednom trenutku na zgradu Narodne skupštine, gdje je sjedište RIK-a, poletjelo nekoliko jaja. Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” odmah su reagovali i preko megafona su zamolili građane da više ne bacaju jaja. N1 je prenio da je ispred RIK-a takođe došlo do okršaja i pokušaja uklanjanja ograde.

Okupljeni građani su uzvikivali “Lopovi, lopovi” i “Izdaja, izdaja”, i nosili transparente sa porukama “Hoću moj gas”, “Beograd pokraden od Kurte i Murte” i zviždanjem u pištaljke izražavali nezadovoljstvo zbog dešavanja na izborima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na mreži X da opozicija pravi haos i maltretira RIK bez razoga.

"Nastavlja se niz genijalnih poteza i jasnih planova Đilasove opozicije. Najnoviji: upašće u RIK sa željom i namjerom da tamo i ostanu! Zašto, kako- nema veze, važno da prave haos i da nekog maltretiraju. Dakle, sve redovno, kao i uvijek i kao što smo jasno rekli na početku kampanje", napisala je premijerka.

Podrivanje povjerenja građana u demokratske institucije

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Stefan Šenah rekao je da je ta organizacija nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog “kulture vanrednih izbora i instrumentalizacije izbornih ciklusa”, navodeći da to “podriva povjerenje javnog mnjenja u demokratske institucije i izborni proces, što je komponenta nazadovanja u demokratiji”.

“Zabrinuti smo zbog čestih i vanrednih izbora koji sprečavaju demokratske institucije da pravilno funkcionišu i da daju rezultate”, kazao je Šenah.

Naveo je da je jedna od zabrinutosti i “ključna uloga u kampanji predsjednika države koji nije bio kandidat”.

“On je na pohvalan, pristrasan način tretiran u medijima, što je njegovoj partiji dalo prednost. To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsjednik trebalo da bude neutralna figura koja odražava državno jedinstvo”, kazao je Šenah.

Sa sinoćnjeg protesta u Beogradu
Sa sinoćnjeg protesta u Beogradufoto: BETAPHOTO

On je kazao da su pristrasno izvještavanje u medijima, nepravedni izborni uslovi i navodne manipulacije glasovima “veoma ozbiljni problemi kojima institucije moraju da se posvete”.

Šef delegacije Evropskog parlamenta, Klemen Grošelj, rekao je da su uočili “zabrinjavajuće elemente” u kampanji, poput “slabog nivoa političke debate, pritisaka na birače, lične diskreditacije protivnika i oštre retorike”, uključujući protiv novinara i predstavnika civilnog društva.

Grošelj je rekao da su posmatrači primili nekoliko izvještaja o masovnoj registraciji birača izvan Srbije, koji su glasali u Beogradu, i dodao da pozivaju vlasti da to istraže na temeljan način i da primijene preporuke koje su iznijeli.

Ako Nestorović ne podrži nikoga, imaćete ponovljene izbore, samo se plašim da neki pogrešno procjenjuju rezultate, rekao je sinoć Vučić

Šefica delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Fara Karimi rekla je da je održavanje trećih parlamentarnih izbora za manje od četiri godine “narušilo povjerenje javnosti u demokratske institucije”.

“Na izborima smo zapazili više nepravilnosti, uključujući nepoštovanje procedure čuvanja materijala, grupno glasanje, narušavanje tajnosti glasanja. Vidjeli smo ozbiljne neregularnosti poput kupovine glasova”, kazala je Karimi.

Ona je rekla da su izrazili zabrinutost u vezi sa očuvanjem slobode govora i odnosom prema borcima za ljudska prava i novinarima koji su se, kako je navela, suočili sa prijetnjama i upozorenjima.

Vučić ponosan na svoju ulogu

Predsjednik Vučić je sinoć poručio građanima da ne treba da brinu zbog „neodgovornog ponašanja pojedinaca” i da će u Srbiji "vladati mir, red i zakoni baš kao što su izbori juče bili pošteni".

On je na RTS-u rekao da je počela hajka na osobe sa dvojnim državljanstvom koji su glasali u Srbiji, a da taj broj glasača bio "minoran".

Serbia
foto: BETAPHOTO

Vučić je rekao da je njegova lista dobila u Beogradu, a da rezultate svaki put dovode u pitanje oni koji izgube.

"Ja sam rekao prije 15 dana da SNS vodi u Beogradu, jer su neki vodili pogrešnu politiku i kampanju. Prije pet mjeseci su imali prednost pet posto, mi smo dnevno radili istraživanja i vidjeli da se to promijenilo, mi smo pobijedili, a ko će da formira vlast ne znamo", rekao je Vučić.

On je dodao da lista "Srbija ne sme da stane" sa SPS-om ima 54 mandata u skupštini Beograda, i da jedan nedostaje za pata karte, te da je doktor Branimir Nestorović rekao da neće da podrži nikoga.

"Ako Nestorović ne podrži nikoga, imaćete ponovljene izbore, samo se plašim da neki pogrešno procjenjuju rezultate", rekao je Vučić.

On je ustvrdio da je laž priča o 40.000 "dovedenih ljudi", te da je mogao da glasa samo onaj ko ima biračko pravo.

Vučić je naveo da je ponosan na svoju ulogu u kampanji koju je vodio sa mjesta predsjednika Srbije, da je kampanja bila čista i da su "samo govorili ko je koga pljačkao".

Bonus video: