RIK saopštio rezultate izbora sa 96,68 odsto mjesta: SNS 46,71, "Srbija protiv nasilja" 23,58 odsto glasova...

Na sjednici su se članovi RIK-a Tanasije Marinović i Rodoljub Šabić osvrnuli na brojne primjedbe koje su posmatrači iznijeli na izborni proces i istakli da ne mogu da podrže ovakve izborne rezultate

8034 pregleda 0 komentar(a)
Sa glasanja na jučerašnjim izborima u Srbiji, Foto: Reuters
Sa glasanja na jučerašnjim izborima u Srbiji, Foto: Reuters

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je večeras da je prema preliminarnim rezultatima izbora za narodne poslanike Skupštine Srbije - izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" (koju predvodi Srpska napredna stranka - SNS) osvojila 46,71 odsto glasova, dok je "Srbija protiv nasilja osvojila 23,58 odsto.

Lista Socijalističke partije Srbije (SPS) ima 6,57, a koalicije Nada ima podršku 5,03 odsto birača.

Iznad cenzusa od tri procenta još je lista "Mi glas iz naroda" doktora Branimira Nestorovića sa 4,69 odsto glasova.

Dimitrijević je rekao i da je Nacionalno okupljanje dobilo 2,78 odsto birača, radikali 1,47, a koalicija DJB- SDS 1,18 odsto.

Manjinska stranka Savez vojvođanskih Mađara osvojila je 1,70 procenta, lista Stranke pravde i pomirenja 0,77, SDA Sandžaka 0,59, dok su sve ostale stranke koje su učestvovale na izborima imale po manje od 0,5 odsto glasova.

Rezultati su iznijeti na osnivu zapisnika 96,68 odsto obrađenog materijala sa svih 8.273 biračkih mesta.

Na sjednici su se članovi RIK-a Tanasije Marinović i Rodoljub Šabić osvrnuli na brojne primjedbe koje su posmatrači iznijeli na izborni proces i istakli da ne mogu da podrže ovakve izborne rezultate.

Dimitrijević je naveo da je sve urađeno po proceduri, da su sve stranke imale predstavnike u odborima i da su poštovane sve preporuke međunarodnih organizacija.

RIK će na sjednici razmotriti i nekoliko prigovora koje su podnijeli građani.

Bonus video: