U Beogradu novi protest građana zbog navodnog kršenja izborne volje građana

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista oko SNS-a je na beogradskim izborima osvojila 49 od 110 mandata, a lista "Srbija protiv nasilja" 42

7626 pregleda 0 komentar(a)
Foto: N1
Foto: N1

Ispred zgrade Narodne skupštine Srbije u kojoj se nalazi sjedište Repubičke izborne komisije (RIK) u Beogradu je počeo drugi protest na koji je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja", zbog, kako su naveli, kršenja izborne volje građana.

Protest, sa zahtjevom da se ponove izbori za gradsku vlast Beograda, održan je sinoć na tom mjestu.

U toj zgradi su od sinoć potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić koji sa istim zahtjevom štrajuku glađu.

"Nevjerovatna izborna zloupotreba i krađa i zato ne prihvatamo ove rezultate i tražimo poništavanje izbora", rekla je 19. decembra jedna od liderki opozicione koalicije Marinika Tepić.

Okupljeni ispred sjedišta RIK-a uzvikuju "Izdaja", "Izlazite napolje" i nose transparetne sa porukama poput "Ne dam glas" i "Biračko tijelo je silovano".

Jedna od učesnica protesta bacila je među okupljene "glasačke listiće" preko kojih je ispisano "falsifikat".

Srpska napredna stranka (SNS) je odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima.

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je 19. decembra da očekuje da njihov kandidat Aleksandar Šapić ponovo bude gradonačelnik Beograda jer je "lista okupljena oko SNS pobijedila u Beogradu".

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista oko SNS-a je na beogradskim izborima osvojila 49 od 110 mandata, a lista "Srbija protiv nasilja" 42.

Cenzus su prešli desna koalicija NADA sa sedam mandata, lista Socijalističke partije Srbije sa šest i po prvi put desničarska, proruska lista Branimira Nestorovića, poznatog po teorijama zavjere sa šest mandata.

Na izborne nepravilnosti ukazale su i domaće i međunarodne posmatračke misije koje su pratile održavanje izbora u Srbiji.

Dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Bonus video: