Pola milijarde od EU za gradnju pruge

Sjeverna Makedonija će dobiti sredstva za željezničku liniju do Bugarske

8164 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednica EBRD Odil Renod Beso, Ursula fon der Lajen i Majilinda Bregu na samito o Zapadnom Balkanu, Foto: Rojters
Predsjednica EBRD Odil Renod Beso, Ursula fon der Lajen i Majilinda Bregu na samito o Zapadnom Balkanu, Foto: Rojters

Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i Evropska unija najavile su juče paket od 560 miliona eura za Sjevernu Makedoniju za izgradnju željezničke linije do susjedne Bugarske, prenio je Rojters.

U saopštenju EIB-a navodi se da će sredstva biti potrošena na izgradnju 24 kilometra željeznice od istočnog grada Kriva Palanka do bugarske granice i za elektrifikaciju još dodatnih 888 kilometara pruge, duž takozvanog Koridora VIII.

Očekuje se da će ova željeznička linija godišnje prevoziti oko 500 000 tereta i pola miliona putnika. Koridor VIII je saobraćajna ruta koja povezuje albansku jadransku luku Drač i bugarsku crnomorsku luku Varna preko Sjeverne Makedonije.

Sjeverna Makedonija, članica NATO-a, dobila je zeleno svjetlo za otvaranje pistupnih pregovora za ulazak u EU 2020. nakon što je promijenila ime kako bi udovoljila primjedbama Grčke. Međutim, pregovori još nijesu počeli zbog primjedbi Bugarske oko jezika i tumačenja istorije, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: