EU da istraži izborne nepravilnosti

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” traži od evropskih institucija da ne priznaju rezultate izbora u Srbiji

8195 pregleda 33 reakcija 16 komentar(a)
Sa protesta u Beogradu, Foto: Rojters
Sa protesta u Beogradu, Foto: Rojters

Koalicija “Srbija protiv nasilja” (SPN) pisala je evropskim institucijama tražeći od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

Ta koalicija je u pismu navela da neće prihvatiti izborne rezultate, dodajući da su ključne međunarodne i domaće posmatračke misije, Međunarodna izborna posmatračka misija i Posmatračka misija Crta, “nedvosmisleno zaključile da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i fer”.

Koalicija je od “predstavnika evropskih demokratija” zatražila i da pokrene punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Savjeta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda, uz rok do 15. februara za podnošenje nezavisnog izvještaja.

SPN je zatražio i osnivanje Međunarodnog vertifikacionog komiteta pod okriljem Evropskog parlamenta, uz učešće sve četiri glavne političke grupe (EPP, S&D, RE i Green/EFA) i četiri vodeće izborne liste u Srbiji (SNS, SPN, SPS i NADA).

Taj komitet, kako su dodali, bio bi formiran na paritetnoj osnovi “četiri plus četiri” člana, sa nezavisnim predsjedavajućim, koji će pratiti i vertifikovati sprovođenje svake preporuke međunarodne istrage, kao i OEBS/ODIHR i domaćih posmatračkih misija i utvrditi da li su ispunjeni uslovi za nove izbore.

Posredovanje i sprovođenje svih preporuka, dodaje se u pismu, treba da se završi tri mjeseca prije datuma izbora, a novi izbori za Skupštinu grada Beograda moraju da se poklope sa predstojećim redovnim lokalnim izborima, prenijela je Beta.

Sinoć je održan četvrti protest
Sinoć je održan četvrti protestfoto: BETAPHOTO

Predstavnici izborne liste SPN naveli su da su ohrabreni početnim odgovorom njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, kao i saopštenjima Evropske komisije, drugih članica EU, ministra za Evropu Velike Britanije, američkog Stejt departmenta, kao i da veoma cijene i izjavu većine članova posmatračke misije Evropskog parlamenta.

“U svim osim u jednom, oni ukazuju na jedan zaključak - da su izbori bili lažni u velikim razmjerama i opterećeni oštrim nepravilnostima. Apelujemo na širu evropsku javnost, evropske demokratske političke institucije i vas kao njihove predstavnike da građani Srbije zaslužuju da žive u slobodnom i demokratskom društvu i da su spremni da se za to bore”, dodaje se u pismu.

Ocijenjeno je da Evropska unija mora hitno da prekine umirivanje vlasti u Srbiji i počne da koristi raspoloživa sredstva politike protiv članova vladajuće stranke “umiješanih u izbornu prevaru” i na taj način pomogne građanima Srbije u obnavljanju vladavine prava i demokratije u Srbiji.

“Ako Evropska unija propusti ovu priliku da u ovom kritičnom trenutku pruži podršku građanima Srbije koji zahtijevaju demokratiju i osnovne evropske vrijednosti, svakoj perspektivi demokratske i evropske Srbije kao buduće članice EU biće zadat ogroman udarac”, navodi se u pismu.

Pismo je, kako je prenio N1, upućeno predsjednicima Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta, Evropske komisije, poslanicima EP, predsjednicima odbora za spoljne poslove parlamenata država članica EU, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost, koledžu komesara i predstavnicima država članica.

Pismo su potpisali lideri Demokratske stranke Zoran Lutovac, Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Zeleno-lijevog fronta Biljana Đorđević i Radomir Lazović, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, Srbija centra Zdravko Ponoš i stranke “Zajedno” Nebojša Zelenović i Biljana Stojković.

Ako EU propusti priliku da u ovom kritičnom trenutku pruži podršku građanima Srbije koji zahtijevaju demokratiju i osnovne evropske vrijednosti, svakoj perspektivi demokratske i evropske Srbije kao buduće članice EU biće zadat ogroman udarac

Međunarodna organizacija Transperensi internešnal ocijenila je da bi državni organi u Srbiji, bez dodatnog odlaganja, trebalo da utvrde da li je vladajuća partija zloupotrijebila javne institucije i resurse i da li je organizovala kupovinu glasova u cilju pobjede na izborima.

Kako se navodi u saopštenju koji je prenio srpski ogranak te ogranizacije, Javno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) trebalo bi da hitno reaguju na sumnje u neregularnosti, “za koje su objavljivani dokazi i prije i na dan izbora, budući da su to do sada propustili da učine”.

Lideri koalicije SPN sinoć u Beogradu
Lideri koalicije SPN sinoć u Beogradufoto: BETAPHOTO

Predstavnici opozicionog bloka SPN Miroslav Aleksić i Marinika Tepić saopštili su sinoć da neće biti odustajanja od zahtjeva za poništavanje izbora.

Oni su se obratili novinarima ispred sjedišta Republičke izborne komisiji (RIK) u Beogradu, gdje je sinoć održan četvrti protest zbog tvrdnji o izbornoj krađi, prenijela je Beta.

Tepićeva, koja štrakuje glađu, najavila da će joj se pridružiti poslanice Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

“Ne odustajemo od borbe za glasove a protiv lažnih izbora”, kazala je ona, te ponovo optužila vladajući SNS i predsjednika Vučića da su za to odgovorni.

Najavila je i da će se, u narednom periodu, štrajku u znak podrške, pridruživati “još kolega” i dodala “ne da se nećemo povući, nego da ćemo borbu pojačati još više”.

Vučić: Njemačka se umiješala na najbrutalniji način

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče će državni organi reagovati na “miješanje jedne važne zemlje” u izborni proces u Srbiji, za koje je naveo da je učinjeno “na najbrutalniji način do sada”.

Na pitanje novinara šta Njemačka pokušava da uradi u Srbiji, s obzirom na “agresivnu retoriku” njemačkih evroposlanika i navode da Berlin vrši pritisak na druge članice EU da traže ponavljanje beogradskih izbora, Vučić je rekao da državni organi Srbije “sastavljaju važno pismo o uplivu i miješanju jedne važne zemlje” u izborni proces u Srbiji.

“Vjerujem da će to biti završeno za desetak dana, do Nove godine, i onda ćemo pred pravoslavni Božić moći da ga uputimo cijelom svijetu da vide kako se vrši takva vrsta miješanja u procese koji bi trebalo da suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji”, kazao je Vučić prilikom obilaska završenih radova na vijaduktu u Vrbasu.

Vučić juče kod Vrbasa
Vučić juče kod Vrbasafoto: BETAPHOTO

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke saopštilo je 18. decembra da su za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU neprihvatljivi zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje birača i kupovina glasova, koje su međunarodni posmatrači uočili u Srbiji.

Vučić je rekao i da su izbori održani u nedjelju bili do sada najčistiji i najpošteniji i da nikada više čestitiki iz inostranstva nije dobio.

On je opoziciji poručio da se uozbilji i pripremi za važne lokalne izbore na proljeće.

“Ja poštujem svaki glas, gotovo 900 hiljada glasova bivšeg režima, ali i 1,8 miliona glasova koje smo dobili mi. Izborna volja naroda biće poštovana”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da se opozicija ponaša kao dijete koje se igra pa traži beogradske izbore, pa sve izbore ponovo.

Vučić je dodao da je najljepšu čestitku dobio od francuskog predsjednika Emanuela Makrona, ali i da, pošto izbori nisu predsjednički, evropski zvaničnici čekaju završetak cijelog izbornog procesa.

Bonus video: