Sendvič, cjeduljica i fiktivna adresa: Put glasača iz BiH u Beograd

Autobusi su osim iz Rudog, odvezli glasače i iz Foče, Višegrada, Istočnog Goražda i Čajniča

6803 pregleda 24 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Operacija kičme ’99. godine u Beogradu i kratka posjeta tokom 2022. su ono što vezuje čovjeka rođenog u Rudom na istoku Bosne i Hercegovine s glavnim gradom Srbije.

U njegovom slučaju sasvim dovoljno da u centru Beograda glasa na izborima održanim 17. decembra, kada su građani Srbije birali lokalnu vlast u Beogradu, Skupštinu Srbije i pokrajinsku vladu.

"Ja njima kažem na dan izbora - nemoj da me ko ostavi ovdje. To je sad metropola, drugačije, u poređenju s onim tad kad sam ja duže boravio", kaže ovaj zaposlenik javne ustanove u Rudom, koja se finansira budžetskim sredstvima bh. entiteta Republika Srpska (RS). Kaže i da je na izborima u Srbiji glasao za Srpsku naprednu stranku (SNS).

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je govorio skoro pola sata, kaže, "živu istinu" o detaljima glasanja u Beogradu, gdje je iz nekoliko gradova RS-a otišlo najmanje pet autobusa u Štark arenu na dan izbora, gdje su ih fotografisali novinari RSE.

Autobusi su osim iz Rudog, odvezli glasače i iz Foče, Višegrada, Istočnog Goražda i Čajniča, rekao je za RSE jedan od prevoznika koji je vozio na glasanje.

"Prvi put sam glasao u Beogradu i opet bih"

Sugovornik RSE, javni službenik u Rudom koji nije želio da bude objavljeno njegovo ime i prezime, ispričao je da srpsku ličnu kartu s mjestom prebivališta u Beogradu ima već godinu i po.

Kaže da ima i bh. ličnu kartu s prebivalištem u Rudom, iako zakoni Srbije i BiH ne predviđaju mogućnost da dvojni državljani BiH i Srbije imaju dva prebivališta.

Kaže da je dobio tako što su "došli neki ljudi u Rudo i donijeli dokumente".

"Mi smo papire popunili. Onda smo poslije otišli u Beograd, popunili još neke papire i prijavili se. E sad, to je jedina mućka, ali nije ni to mućka, jer to je tako ostavljena mogućnost, da se prijavimo na neku adresu", objašnjava proceduru kojom je došao do lične karte.

Kaže, nikad nije živio u Beogradu, niti u Srbiji.

"Nas 10 ili 15 sačeka (u Beogradu) čovjek neki i prijavi nas na svoju adresu", pojašnjava čovjek iz Rudog kako je dobio ličnu kartu na osnovu fiktivnog prebivališta u prijestonici Srbije.

Na pitanje zna li "svoju adresu" u Beogradu, kaže da zna, na trenutak je želi i podijeliti s RSE, ali se onda predomišlja, jer "ne želi da neko ima problem".

"Mislim, problema će biti svakako", kaže, jer se "diglo toliko prašine" zbog dovođenja osoba iz BiH u Arenu.

"Ono što je bilo u Areni je samo njihova greška. Ja sam to i njima tamo govorio – pustite me da pričam s njima [novinarima ispred Arene]. Nek' ide sa mnom taj novinar na biračko mjesto, nek' vidi da imam ličnu kartu", ispričao je.

U Areni se dijelile cjeduljice s podacima o biračkim mjestima

Zaposlenik javne institucije u Rudom kaže da je zahvalan organizatorima što su im omogućili prevoz na glasanje, ali zamjera im ono što se dešavalo u Areni. Za njega je to bilo pogrešno i "ispali su kriminalci".

"Mi nismo znali ni što idemo u Arenu. Neko je pogriješio što je pet autobusa došlo do Arene, pa uđosmo, pa ne možemo da izađemo, pa oni slikaju, sto puta su slikali autobuse", priča kako je izgledao izborni dan u Areni i okolo.

Negira da je u Areni bilo ko glasao, već da su tamo podijeljene cjedulje na kojima je pisala adresa na kojoj će glasati.

Kaže da je glasao u Tehničkoj školi "Drvo art" na adresi Cara Dušana 23 u Starom gradu.

Na pitanje hoće li RSE ustupiti papirić a adresom, kaže: "Alal ti bilo, uzmi cjedulju, nek imate i to."

"E sad, druga je priča što su nas auta razvozila na te lokacije. Ali, mogli su nam cjedulje i u autobusu dati", kaže ovaj mještanin Rudog koji platu prima iz budžeta Opštine u RS-u čiji je načelnik iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodik, predsjednika RS-a.

Novinari RSE su tokom izbornog dana ispred Arene vidjeli najmanje pet vozila s oznakama firme za osiguranje "T&M Group Solutions", kao i grupe muškaraca, bez oznaka osiguranja koji su onemogućavali ulazak u dvoranu.

Načelnik Opštine Rudo Dragoljub Bogdanović iz SNSD-a nije želio razgovarati s RSE.

Iz te opštine navode da ne znaju detalje o organizovanom prevozu mještana na glasanje u Beograd.

Ko je platio, a ko vozio glasače iz BiH?

Mještani Rudog u Beogradu su išli autoprevoznikom "In Turs" iz ovog mjesta.

Direktor kompanije Marko Novaković za RSE kaže da je privatno lice naručilo prevoz, odnosno dva vozila – autobus i minibus.

"Mi smo vozili Ruđane, njih oko 22 ili 23. Ja nisam ništa organizovao. Bilo je u više gradova, te neke osobe su nas angažovale da vozimo ljude. Mi smo ih dovezli, izbacili, i poslije došli po njih", kaže Novaković i dodaje da mu još nije ni plaćeno za usluge prevoza.

Priča da je glasao u Priboju, jer ima ličnu kartu iz ovog grada u Srbiji, ali je lično vozio glasače iz Rudog u glavni grad Srbije.

Navodi da je poslovna tajna koje je privatno lice naručilo turu do Beograda, ali na pitanje je li to neko iz stranke SNSD, kaže:

"Pa, vidite Dodika uz Vučića [Aleksandra, predsjednik Srbije]. Sve vam je jasno. Što niste vidjeli Trivićku [Jelena Trivić iz opozicione stranke Narodni front u RS-u]?", kaže Novaković koji je predsjednik Opštinskog odbora stranke Narodni front.

Kaže i da osobu koja je naručila prevoz poznaje od ranije i da je iz Republike Srpske.

Naglašava da on nikakve motive, osim finansijskih, nije imao da vozi ljude u Srbiju na izbore.

Ruđanin s beogradskom adresom: Nije nas Đilas doveo u Beograd

Službenik javne ustanove u Rudom kaže da je u Beogradu glasao i za lokalnu vlast i za Skupštinu Srbije.

– "Mislim, nismo djeca, nismo mi balavci. Zato su nas i odveli tamo, radi Beograda."

– RSE: Bojali se da ne izgube Beograd?

– "Normalno. Nemam dlake na jeziku, znamo sve šta je i kako je."

Na pitanje zna li ko je organizovao prevoz, kaže da ga ne zanima, ali "da se ne pravimo ludi".

"Nije nas Đilas [Dragan, opoziciona Stranka slobode i pravde u Srbiji] doveo da glasamo u Beogradu."

Ispričao je i da su mjesecima prije izbora "telefoni radili".

"Hoćeš li, nećeš li... Zvali iz neke kancelarije iz Ustiprače, iz Kopača (BiH). Ne znam ja čija je to kancelarija."

"Stave te u auto, odvezu, glasaš i vratiš se"

Ponavljanje izbora u Srbiji zatražila je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", ali i 20 organizacija civilnog društva zbog sumnje u izbornu krađu i nepravilnosti.

Nekoliko zastupnica iz "Srbija protiv nasilja" započelo je i štrajk glađu, tražeći da se izbori ponište.

Mještanin Rudog koji je, kako kaže, u Beogradu glasao za "Vučića" (Srpsku naprednu stranku, SNS), navodi da bi u tom slučaju išao ponovo na glasanje u Beograd.

"U inat bih išao i isto bih glasao", njegov je komentar. Kategoričan je u tvrdnji da mu nije plaćeno da glasa, išao je svojom voljom i zahvalan je na prilici da podrži politiku i stranku predsjednika Srbije.

Glasanje u državi u kojoj ne živi pravda tvrdeći da to rade i državljani Srbije kad su izbori u Bosni i Hercegovini, da dođu i prijavljuju se u Rudo "kad treba za izbore".

Na izborni dan osim prijevoza osiguran im je sendvič i flašica vode.

"Niko ništa nije ni tražio drugo. Stave te u auto, odvezu te, glasaš, vratiš se", kaže za RSE.

Ko može od građana BiH glasati na izborima u Srbiji?

Da bi državljanin BiH mogao glasati na izborima u Srbiji, mora, osim dvojnog državljanstva (Srbije i BiH), imati i prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Prema zakonima Srbije, svaki birač koji ne živi na teritoriji zemlje, pa time i susjedne BiH, je birač s boravištem u inostranstvu.

Birači su se morali prethodno prijaviti putem diplomatsko konzularnih predstavništava u jedinstveni birački spisak prije izbora, ako su željeli glasati na nekom od mjesta u BiH.

Na biračkim mjestima u BiH, građani sa dvojnim državljanstvom mogli su 17. decembra da glasaju samo za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.

Dva istovremena prebivališta u dvije države, po zakonima Srbije, ni susjedne Bosne i Hercegovine nisu moguća.

Prema riječima advokata Jovana Raića, koji je i član Izborne komisije Srbije, ako državljanin BiH želi da prijavi prebivalište u Srbiji, u BiH bi ga morao odjaviti.

U odredbama se navodi da građanin druge države, pa time i BiH, može prijaviti prebivalište po osnovu prava svojine na stan, ugovora o zakupu stana ili drugom pravnom osnovu. Zakon važi u oba pravca, što znači da onaj ko prijavi boravište u drugoj zemlji, obavezan da u Srbiji odjavi prebivalište.

Isto je i sa zakonskim pravilima u BiH, koji ne predviđaju mogućnost postojanja dva prebivališta unutar zemlje ili istovremeno u zemlji i inozemstvu.

Mještani kažu da su najviše glasali u mjestima uz granicu

Najmanje petero mještana Rudog reklo je RSE da su glasali u Priboju, gradu u Srbiji koji je najbliži Rudom.

Većina onih s kojima je RSE razgovarao reklo je da imaju lične karte s prebivalištem u Priboju, ali je bilo i onih koji su išli u Čačak ili druga mjesta, isključivo, jer su tamo godinama prijavljeni.

Navode o velikom broju glasača iz RS-a u Beogradu kažu da su saznali iz medija.

Božidar je dugo radio u Čačku i tamo je zadržao prebivalište gdje je i glasao 17. decembra.

"Meni je srce u Šumadiji. Tamo sam radio 30 godina i svuda sam išao po svijetu s firmom", kaže Božidar.

Pojašnjava da je bio organizovan prevoz iz Rudog do Priboja, odakle je dalje do Čačka stigao vozom.

Rekao je i da su ih mjesne zajednice iz Srbije obavijestile o glasanju, pa se i odazvao.

Božidar kaže da ima obje lične karte, ali da nije glasao u RS-u na posljednjim izborima.

Njegov sugrađanin Radojko, koji smatra da je Bosna i Hercegovina "srpska zemlja", odnosno podstanar u srpskoj zemlji, ističe da nije glasao na izborima u Srbiji, ali njegova porodica jeste - u Priboju, pošto su tamo svi prijavljeni.

Mještanin koji se nije želio predstaviti kaže da je išao u Sjeverin u Srbiji da glasa.

U istom mjestu u Srbiji blizu granice s BiH glasao je i Željko Simić, odbornik Skupštine Opštine Rudo iz stranke Demos.

Njegov kolega iz Skupštine Ilija Arsić iz Srpske demokratske stranke (SDS) kaže da je glasao na biračkom mjestu za državljane Srbije u BiH.

Svi mještani koji su željeli govoriti za Radio Slobodna Evropa istaknuli su da u Rudom "svi imaju državljanstva Srbije i lične karte u nekom od mjesta uz granicu".

Bonus video: